Производителят на защитено сирене в Румъния получава 1.5 млн евро държавна помощ за енергийна ефективност

OFFNews 20 януари 2023 в 17:31 2048 1

Снимка Info Mures

Държавата ще подпомогне за енергийна ефективност компанията с 1.5 милиона евро.

Производителят на първия румънски млечен продукт, защитен на европейско равнище - сиренето Телемяуа от Ибънещ (Telemeaua de Ibănești), подписва днес договор с министерството на земеделието за над 1 500 000 евро държавна помощ, която се отпуска за енергийна ефективност. Безвъзмездното финансиране е в размер на повече от 700 000 евро и е в рамките на европейската Оперативна програма за големи инфраструктурни проекти, съобщава агенция Аджерпрес.

Представител на производителя съобщи вчера, че министърът на земеделието е информирал компанията, че е сред първите четири преработватели, които ще получат средства за енергийна ефективност. С тях ще бъдат инсталирани фотоволтаични клетки на покрива на двете фабрики на компанията в Ибънещ и Регин в окръг Муреш. Нику Бумб от компанията производител уточни, че фабриката в Ибънещ в момента преработва 40 000 литра мляко, а капацитетът й е 70 000 литра, а тази в Регин преработва около 100 000 литра при капацитет 190 000 литра.

Инсталирането на фотоволтаичните панели ще намали потреблението на електроенергия с около 30-40 процента, изчисляват от компанията, която е собственик на една от най-модерните фабрики за сирене в страната - "Мирдатод“ в Регин.

Сиренето „Телемяуа от Ибънещ“ стана през 2016 г. първият румънски млечен продукт, защитен на европейско равнище. Нику Бумб съобщи, че се очаква скоро продуктът да бъде сертифициран на световно ниво, допълва информационният сайт Зиаре.

Сиренето се произвежда по древна рецепта, позната на местните хора в долината Гургиу.

По думите на Нику Бумб сиренето „Телемяуа“ винаги ще се произвежда с мляко от трите общини – Ибънещ, Ходак и Гургиу в окръг Муреш (Трансилвания) и със специална саламура, която се намира в естествено състояние само в този район.

Спазват се и някои специфични за района традиции, като това, че сиренето се прави през зимата и се държи в съдове, които го съхраняват до лятото. Консервира се със саламура от село Оршова в община Гургиу, където компанията производител е взела концесията на кладенец със солена вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

20.01 2023 в 21:37

Така се поощрява родното производство. А не с тъпи лозунги - купувайте българското. И в същото време да се крадат евросубсидии и да се извиват ръцете на предприемчивите българи.