Проектът за общата европейска отбрана стартира през декември

OFFNews 07 ноември 2017 в 09:48 4278 0

Проектът за общата европейска отбрана стартира през декември

През декември се очаква да бъде даден официално стартът на проекта за обща европейска отбрана. 

Пред в. "Файненшъл таймс" дипломати са коментирали, че Франция и Германия ще обявят официално плановете си за т.нар. постоянно структурирано сътрудничество в отбраната (ПЕСКО) на среща на министрите на външните работи и отбраната на 13 ноември. Към тях се очаква да се присъединят други големи страни, сред които Италия и Испания, така че официалното начало на проекта да бъде поставено на среща на лидерите от ЕС през декември, съобщава изданието, цитирано от БТА.

Повече от половината страни от Европейския съюз се очаква да се присъединят до няколко дни към епохалните усилия за обща отбрана в отговор на натиска върху европейските армии, посочва вестникът. 

Германия и Франция са начело на опитите за убеждаване на страните да обединят военната си логистика и войски за реагиране на кризи, като същевременно си сътрудничат за разработване на ново поколение танкове.

Поддръжниците на ПЕСКО смятат, че то е начин за справяне с ограниченията върху разходите за отбраната и призивите на САЩ европейските страни да поемат по-голям дял от грижата за сигурността на Европа.

Опитите за постигане на споразумение по инициативата обаче показват, че има напрежение между Париж и Берлин. Франция иска ПЕСКО да бъде колкото се може по-амбициозно от гледна точка на проектите, с които се занимава, а Германия - то да включва максимален брой страни.

Основна цел на ПЕСКО е да намали проблемите на оперативната съвместимост, които произтичат от различните оръжейни системи, използвани в Европа. ПЕСКО също така ще съдейства за стремежа на страните да спестяват пари, като комбинират ресурси за проекти, подобни на обявения през юли френско-германски план за построяване на нов европейски изтребител.

ПЕСКО също така се разглежда като "чадър" за регионални операции в областта на отбраната, подобни на сътрудничеството между военноморските сили на Белгия и Холандия или Европейското командване на въздушния транспорт, което включва Холандия, Белгия, Франция и Германия.

Сред другите обсъждани идеи са съвместни медицински операции и европейски сили за реагиране на кризи.

Поддръжниците на ПЕСКО настояват, че инициативата има допълваща роля към операциите на НАТО и алиансът ще продължи да има водещо значение за териториалната отбрана на Европа, отбелязва "Файненшъл таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови