Quantcast

ЕС форсира идеята за собствена армия, търси сътрудничество с Русия

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2016 в 11:55 5521 3

ЕС форсира идеята за собствена армия, търси сътрудничество с Русия

Снимка eunavfor.eu

Създаването на обединени европейски въоръжени сили, засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбранителната индустрия, както и изглаждане на различията с Русия са сред акцентите в новата европейска стратегия за сигурност. Документът беше представен на срещата на върха в Брюксел на 28 и 29 юни от върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. 

Първата от повече от десетилетие стратегия на Евросъюза проправя пътя за създаването на многонационален щаб и засилването на отбранителната индустрия в рамките на блока. Подчертавайки, че ЕС ще продължи да провежда политиката си с т. нар. "мека сила", документът отразява, че Съюзът не представлява само "гражданска сила", тъй като за година на континента са проведени 17 военни и цивилни операции, "с участието на хиляди мъже и жени, служили под европейския флаг в името на сигурността". 

Стратегията подхранва амбицията на ЕС за повече независимост в областта на сигурността, като обаче бъде запазено сътрудничеството с НАТО. В нея обаче се посочва, че ще се търсят възможности за сътрудничество с участието на "нови играчи" и създаването на "нови формати". 

В документа се казва също, че стратегическата автономност на Европа е важна за насърчаване на мира и сигурността в рамките на континента, а и извън него. "Ето защо, ние ще засилим усилията си в областта на отбраната, киберсигурността, контратероризма, енергийната сигурност и комуникациите... ЕС ще направи крачка напред в приноса за европейската колективна сигурност, в тясно сътрудничество със своите партньори, като се започне с НАТО", се посочва в стратегията. 

В нея е отразено, че агресивната политика на Русия при дестабилизирането на Украйна, е предизвикателство за сигурността на континента, а "отношенията с Русия представляват ключово стратегическо предизвикателство". "В същото време, ЕС и Русия са взаимно зависими. Ето защо ние ще ангажираме Русия в обсъждане на разногласията и за сътрудничество, ако и когато интересите ни съвпадат", се посочва в стратегията. 

Акцент в нея е и спешната нужда от инвестиции в сигурността. Като посочва, че страните членки ще съхранят независимост в решенията по отбранителните въпроси, в документа се подчертава, че постигането на отбранителни способности и сътрудничеството в тази сфера трябва да се превърне в норма. "ЕС систематично ще насърчава сътрудничеството в отбраната и ще се стреми към солидна европейска отбранителна индустрия, което е от решаващо значение за независимостта в решенията и действията на Европа", заключава документът. 

В него се отчита необходимостта от структурни реформи в рамките на съюза, като първата стъпка ще бъде "рационализиране на институционалната структура" със създаването на съвместен военен и граждански многонационален щаб. 

От 2003 година, когато е приета последната стратегия за сигурност, ЕС е провел общо 37 мисии, сред които цивилната мисия за подпомагане на сигурността в Мали и "Аталанта", насочена срещу сомалийските пирати в Аденския залив. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8050

4

Luben Pandev

09.07 2016 в 00:06

Докато Германия не възстанови армията си на ниво сама да може да се справи със заплахите срещу ЕС, не мечтайте за европейска армия. Т.е. скоро няма да има такава.

9685

3

mclaranist

30.06 2016 в 18:32

Проф. Балкански, този път си мисля, че има голям шанс нещата да тръгнат в друга посока. Ако до сега идеята за Европейска армия бе само на хартия или в коша, това бе поради един основен фактор- Великбритания. Тя бе спирачката пред подобна стъпка, като ,,верен съюзнк" на САЩ за които да има Европейска армия, означава край на НАТО-ки войски в Европа и бази, а също и край на контрола над Европа. Защото знаем, че съюз и държава без армия е кръгла нула в международната политика. Но със излизането на Вбр. вече няма кой да слага прът в тази идея.