Пробив за блокираните от ''Хамас'' палестинци в Газа: Египет приема 7000 души, включително българи

Кристина Минчева 02 ноември 2023 в 12:38 2256 1

Палестинци и чужденци

Снимка БТА/АП

Чужденци и палестинци чакат на граничния пункт "Рафа"

Египет ще помогне за евакуацията на "около 7000" чужденци и хора с двойно гражданство от Ивицата Газа, предава външното министерство на Египет, цитирано от The Times of Israel.

Египетският зам.-министър на външните работи Исмаил Хайрат се е срещнал с чуждестранни дипломати, пред които е заявил, че Египет се готви „да улесни приемането и евакуацията на чужди граждани от Газа през пропускателния пункт Рафа“, добавяйки, че те „са 7 000 души от различни националности".

Вчера "Хамас" съобщи, че чужденци, включително и българи могат да напуснат Ивицата Газа. това стана ясно от поименен документ с номера на паспорти, публикуван на страницата на граничната служба на ислямската организация във "Фейсбук". 

Два часа по-късно граничният пункт "Рафа" бе отворен. Мярката е резултат от преговорите Израел-Египет-"Хамас" с посредничеството на Катар и в координация със Съединените щати. Тя е само за временна евакуация.

До границата бяха допуснати и линейки, които откараха 76 тежко ранени палестинци от Газа в Египет за първи път от началото на войната между "Хамас" и Израел. 

Границите на Газа са затворени след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Очаква се граничният пункт "Рафа" да се отваря за ограничени периоди от време, за да позволи на чужди граждани и ранени цивилни да напуснат Газа, предава Би Би Си.

Западни служители казват, че списъците на тези, на които е разрешено да преминават, ще бъдат съгласувани между Египет и Израел, като посолствата на съответните страни ще бъдат информирани предварително, за да се гарантира, че имат готовност за прием на своите граждани.

Снощи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел съобщи, че общо 36 души български граждани и членове на техните семейства са изведени успешно от територията на Ивицата Газа и вече са в безопасност в Египет. 37-ят е заявил желанието си да остане. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

02.11 2023 в 14:25

Ако се вярва на пропагандата всички араби харесват и подкрепят "освободителното" движение Хамас, ама защо не допускат негови членове на своята територия!?

Вчера слушах по БНР разговор с някоя си Сийка Мехмед или подобна арабска фамилия, която много подробно повтори палестинските тези за изпълнение резолюции на ООН и пр., но не само не каза дума против Хамас, но надълго и нашироко обясняваше, че те били освободително движение, а не терористично такова. Разказа, че семейството на нейния син били напуснали Газа, но се притеснявала за снахата, която нямала българско гражданство и ѝ трябвала виза за България.

Най-тягостното от горния разказ бе злобничното неколкократно натякване на кака Сийка, че липсвала реципрочност на действията на израелската армия, арабите били утрепали толкова и толкова евреи, а последните да направели същото, после - пито, платено...

Не ми се коментира...
 
X

Да помогнем на украинските деца!