Приспаха P-22: пумата знаменитост на Холивуд

OFFNews 18 декември 2022 в 22:22 3065 0

P-22 броди край Холивуд.

Снимка STEVE WINTER/NATIONAL GEOGRAPHIC

P-22 броди край Холивуд.

Късно през нощта в Лос Анджелис художничката Кори Мати чува шум пред дома си. Решава, че лабрадор ретривърът на брат ѝ е излязъл навън и отива да го пусне. Но отвън не е шоколадовото куче. „Беше планински лъв.“ Не просто планински лъв, а най-известният планински лъв в Холивуд, вероятно и в света.

Името му е Р-22 и срещата през март оставя жив спомен у Мати. Зелените му очи светели право към нея. Тя направила бърз видеоклип, преди да се скрие у дома. P-22 се задържал там до зори, когато тихо прескочил решетъчната ограда.

"Можеше да ме унищожи, но не го направи“ - казва тя.

В събота зелените очи на пумата бяха затворени завинаги. P-22 беше приспан от Калифорнийския департамент за рибни ресурси и дива природа по хуманен начин поради напредналата си възраст и множество сериозни здравословни проблеми. От службата наричат решението „най-трудният, но състрадателен избор“.

Дивата котка е в плен на града от 2012 г., когато някак си успява да премине две смъртоносни магистрали и да заживее в Грифит парк – с площ 4200 акра - в сърцето на една от най-големите бетонни джунгли в света.

Оттогава харизмата му и любопитният избор на градско местообитание го превръщат в местен любимец. Неговата съдба - затворен в градски остров без възможност да си намери партньор - го прави лице на движение за защита на застрашения вид.

Макар че вече няма да броди из сърцето на Лос Анджелис, десетилетното му „царуване“ там затвърждава статута му на холивудска звезда, която не отстъпва по яркост на никоя друга от големия екран.

Паркът Грифит е нищожен в сравнение с типичния среден ареал на планинските лъвове от 240 кв. км.

Животното е открито за първи път през февруари 2012 г., когато биологът Мигел Орденяна, който е поставил капани с камери в парка, проверява записите от нощта. "Изведнъж на екрана на компютъра ми се появи този огромен задник на пума!" спомня си Орденяна. Първоначално той не може да повярва на очите си, но последвалата снимка потвърждава, че паркът има нов вълнуващ обитател.

Голямата котка завладява въображението на известния фотограф на природата Стив Уинтър, който поставя капан с камера под знака на Холивуд. Той чака повече от година, преди P-22 да се появи в кадър.

Снимката е публикувана в National Geographic и така се ражда звезда.

"Той се превърна в знаменитост в града на знаменитостите", казва Уинтър.

Следва приключенско десетилетие за P-22. През 2015 г. той стряска работник, когато се крие в пространство под къща в Лос Фелис. От време на време е забелязван от камерите на звънеца на вратата и в парка. Градът го обича толкова много, че му прощава, когато (вероятно) лъвът убива коала в зоологическата градина в Лос Анджелис.

Градът му дава дори ден – той обяви 22 октомври за "Ден на P-22".

Но той се превръща и в символ на много по-мрачна реалност за калифорнийските планински лъвове. Употребата на отрова за плъхове е повсеместна в Лос Анджелис. Нейна плячка стават койоти, еноти и други дребни животни.

През 2014 г. записите на камери на капани показват, че P-22 изглежда зле. Служители го откарват за лечение. Сгърченият бозайник е пълен с отрова за плъхове и има краста, а това може да го убие. Успяват да го спасят.

Видът му обаче е застрашен в Калифорния.

Местообитанията на планинските лъвове са задушени от магистралите в Калифорния. Въпреки че там живеят до 6000 планински лъва, изследователите смятат, че популацията в планината Санта Моника, където вероятно е роден P-22, може да изчезне до 50 години, тъй като големите котки са прибегнали до кръстосване, което отслабва генетичния им фонд.

Големите асфалтови просеки също правят пътуванията към нови домове потенциално смъртоносни. През септември бременна планинска лъвица беше блъсната и убита, когато се опита да пресече магистрала в Малибу, която пресича ключов участък от местообитанието. Тя и четирите ѝ неродени малки имат следи от отрова за плъхове в организма си.

Краят на P-22

Присъствието му сред хората, които го обичаха, доведе до неговия край. На 12-годишна възраст той започва да прекарва все повече време, движейки се хаотично в градските райони около парка. Неотдавна убива чихуахуа. Последната капка прелива чашата, след като напада местен жител, който разхожда кучето си.

На 12 декември го залавят. Р-22 е слаб, пълен с краста, с нараняване на окото, което вероятно е получено при сблъсък с превозно средство - казва биологът Джеф Сикич от Службата на националния парк, който е прекарал повече време с Р-22 от всеки друг.

На пресконференция на следващия ден става ясно, че е малко вероятно животното да бъде пуснато обратно в природата.

На 17 декември служителите на отдела за дива природа обявяват, че след като обстойна здравна оценка е показала бъбречно заболяване, сърдечно заболяване и други сериозни заболявания, ветеринарите са препоръчали хуманна евтаназия.

"Казах му, че много съжалявам, че не сме направили света по-безопасно място за него", казва Бет Прат от Националната федерация за дивата природа, която е присъствала на последните мигове на P-22.

Но верните му фенове твърдят, че наследството му като икона на Лос Анджелис е сигурно. "Той оцеля тук напук на всичко", казва Мати, която е рисува голям стенопис на P-22 и се включва в кампании за опазване на природата. "Много хора могат да свържат съдбите си с него. Не е лесно, Лос Анджелис ще те сдъвче и изплюе, но той е издържал", казва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови