Присъединяването на Украйна към ЕС ще отнеме без съмнение 15 или 20 години, твърди френски министър

OFFNews Последна промяна на 22 май 2022 в 18:31 1534 1

Клеман Бон

Снимка Архив

Присъединяването на Украйна към Европейския съюз ще отнеме "без съмнение 15 или 20 години", каза днес френският делегиран министър по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Франс прес и БТА.

Той подкрепи идеята на президента Еманюел Макрон междувременно бившата съветска република да се подготви за членство като част от "европейска политическа общност".

"Трябва да сме честни.  Ако някой казва, че Украйна ще влезе в ЕС след 6 месеца, една или две години, той лъже. Това не е вярно. Ще са необходими без съмнение 15 или 20 години, това е много дълъг период", заяви френският делегиран министър по европейските въпроси по Радио Жи.

"Не искам да продаваме на украинците илюзии и лъжи", подчерта Бон. Той подкрепи предложената от Макрон "европейска политическа общност" - "политически проект, към който украинците може да се присъединят, докато чакат за членство в ЕС".

"Нямаме нужда от алтернативи на кандидатурата на Украйна за влизане в Европейския съюз, нямаме нужда от такива компромиси", каза вчера украинският президент Володимир Зеленски.

Клеман Бон обяви, че "разбира" Зеленски, тъй като перспективата за присъединяване към ЕС "мобилизира неговия народ". Но отговори, че присъединяването към Европейския съюз  отнема време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови