Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Принц Хари предупредил шефа на Туитър преди нахлуването в Капитолия

Таня Николова 10 ноември 2021 в 12:16 2654 0

Снимка Getty Images

Принц Хари

Британският принц Хари обяви, че само ден преди нахлуването в Капитолия на 6 януари тази година е предупредил главният изпълнителен директор на "Туитър" Джак Дорси за политически размирици в САЩ.

"Предупредих го, че платформата му позволява подготвянето на преврат", каза Хари по време на технологичен форум, където бе сред говорителите.

"Имейлът бе изпратен предния ден. А после това се случи и оттогава не сме се чували", каза херцогът на Съсекс.

Хари говори по време на панел, посветен на дезинформацията в социалните медии и омразата в мрежата.

Главният изпълнителен директор на "Туитър" до момента не е коментирал публично това изказване.

Хари взе участие във форума онлайн, чрез видео чат. Той бе представен като "съоснователят на организацията "Арчиуел" (Archewell)". Това е организация, която двамата със съпругата му Меган Маркъл основаха след преместването си в САЩ.

Херцогът даде за пример и личния си опит с омразата в социалните мрежи. Според него компаниите собственици на тези мрежи не правят достатъчно, за да спрат разпространението на дезинформация. По думите му интернет "се определя от омраза, разделение и лъжи" и "това не може да бъде правилно".

Участието на Хари във видео конференцията идва само две седмици, след като компания за анализ на данни обяви, че зад 70% от коментарите с елемент на омраза по адрес на Хари и Меган са генерирани от едва 55 Туитър акаунта.

Междувременно, в САЩ все още тече разследването на бунта в Капитолия. Тогава тълпа поддръжници на Доналд Тръмп нахлу в сградата в столицата Вашингтон и прекъсна официалното удостоверяване на победата на Джо Байдън в надпреварата за Белия дом. Над 670 души са обвинени за участие в тези действия. Сред тях са бивш прессекретар на Белия дом, високопоставен политически съветник и лични асистенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews