Принц Едуард стана херцог на Единбург

OFFNews 10 март 2023 в 14:24 2081 0

Херцогът и херцогинята на Единбург принц Едуард и принцеса Софи

Снимка Getty Images

Херцогът и херцогинята на Единбург принц Едуард и принцеса Софи

Британският крал Чарлз Трети присъди титлата херцог на Единбург на най-малкия си брат принц Едуард и така той спази волята на родителите си, съобщи Бъкингамският дворец.

От деня на сватбата му с принцеса Елизабет, по-късно кралица Елизабет Втора, до смъртта му на 9 април 2021 г. титлата принадлежеше на принц Филип.

Принц Едуард е четвъртото и най-малко дете на принц Филип и кралица Елизабет Втора, която почина на 8 септември миналата година на 96-годишна възраст.

Едуард получава пожизнената титла херцог на Единбург на днешния си 59-и рожден ден. Съпругата му Софи досега беше графиня на Уесекс и вече е херцогиня на Единбург.

Херцогството обаче няма да се предаде на сина им, 15-годишния Джеймс, виконт Севърн, когато Едуард почине. Той ще стане граф на Уесекс и Форфар, когато титлата на херцога на Единбург се върне на короната.

Херцогството е създадено за последен път за принц Филип през 1947 г. при брака му с принцеса Елизабет, която е носила титлата херцогиня на Единбург преди да се възкачи на трона през 1952 г.

Едуард ще остане до края на живота си граф на Форфар, друга негова титла, но ще използва по-висшата шотландска титла херцог на Единбург.

Това е поредната промяна на титла, след като по-рано тази седмица Хари и Меган, херцог и херцогинята на Съсекс, започнаха официално да използват титлите принц и принцеса за Арчи и Лилибет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки