Приключи първият аукцион в Европа за конфискувана яхта на руски милиардер под санкции

OFFNews 24 август 2022 в 14:31 1271 0

Пумпянски

Снимка Getty Images

Дмитрий Пумпянски

Търгът за яхтата "Аксиома" на руския бизнесмен Дмитрий Пумпянски приключи на 23 август, съобщи Bloomberg. "Аксиома" беше първата яхта, която беше продадена, тъй като собственикът й попадна под санкции след руската инвазия в Украйна.

На търга бяха направени общо 63 заявки. Все още не е известно за каква сума и на кого е продадена яхтата. Информацията за продажбата ѝ ще бъде публикувана около две седмици след приключването на сделката.

72,5-метровият плавателен съд, чиято стойност е около 75 млн. долара, беше продаден от Адмиралтейския съд на Гибралтар. Наддаването беше в един ден и офертите се приемаха по електронен път, пише Ройтерс. Преди това Би Би Си съобщи, че корабът вероятно ще бъде продаден под истинската си стойност.

Брокерът на аукционната къща Найджъл Холиър от Howe Robinson Partners заяви пред Bloomberg, че яхтата е привлякла "огромен интерес", тъй като организаторите на търга са получили около 115 запитвания от потенциални купувачи, а повече от 30 от тях са посетили плавателния съд лично.

Приходите от продажбата на яхтата вероятно ще отидат в американската инвестиционна банка JP Morgan Chase, пише The Guardian. Корабът е задържан от правителството на Гибралтар в началото на март, а през юли JP Morgan осигурява продажбата на яхтата с мотива, че Pyrene Investments - холдинговата компания, формален собственик, дължи на банката повече от 20 млн. долара.

Дмитрий Алeкcандрович Пумпянски е собственикът на руските фирми, доставили и произвели тръбите за газопровода "Балкански поток". Той е добавен в списъка със санкциите на 9 март като изключително близък на руския президент Владимир Путин. В българския търговски регистър Пумпянски е посочен като действителен собственик на "Комплишънс Дивелъпмънт С.а р.л. – Клон България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!