Приключи издирвателната операция под моста в Генуа

OFFNews 19 август 2018 в 15:56 1836 0

Издирвателната операция за изчезналите след рухването на моста "Моранди" в италианския град Генуа приключи. Вчера беше съобщено за труповете на 3-членното семейство, избавени извадени от автомобил.

Така официално обявеният от префектурата на Генуа брой на жертвите стана 43, предадоха Ройтерс и ДПА.

Деветима пострадали остават в болница, като четирима от тях са в критично състояние.

От спасителния отряд вече не смятат, че ще намерят още хора, но имат за задача да обезопасят терена с руините и да помогнат на следствието да установи причините за трагедията.

Вчера шефовете на компанията, която оперира моста и още хиляди километри магистрали в Италия, обявиха, че отпускат половин милиард евро за ликвидиране на последствията от срутването на естакадата и за изграждането на нов мост на мястото на падналия, което според тях може да стане за 8 месеца.

Те обясниха, че създават два фонда за подпомагане на семействата на жертвите и за евакуираните от жилищата, намиращи се под моста.

Те не пожелаха да коментират инициираната от правителството процедура по отнемане на лиценза на компанията, като посочиха, че биха искали първо да научат резултатите от разследването на причините за рухването на моста.

Междувременно правителството обяви днес, че ще бъде задействан план, който да модернизира и да направи безопасна застаряващата италианска инфраструктура. 

"Това ще бъде рехабилитационна операция без прецедент и с огромни инвестиции в обществената инфраструктура, подчерта пред вестник "Месаджеро" Джанкарло Джорджети - заместник началник на канцеларията на премиера Джузепе Конте и член на ръководството на партия "Лига". Джорджети не уточни цялостната стойност на плана, но посочи, че за него няма да важат никакви "дефицити, ограничения или правила на ЕС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови