Президентски избори в Сирия, очаква се Асад да получи четвърти 7-годишен мандат

OFFNews 26 май 2021 в 10:08 2196 2

Снимка АП/БТА

Сирийски студенти чакат да гласуват пред изборни секции.

Изборните бюра в Сирия отвориха врати за днешните президентски избори, на които се очаква настоящият държавен глава Башар Асад да спечели четвърти мандат, предаде Ройтерс.

Според правителството изборите показват, че Сирия функционира нормално въпреки 10-годишната война, но опозицията и Западът ги смятат за фарс, който само ще затвърди здравата хватка на Асад върху властта.Действащият президент има само двама опоненти със скромни шансове за успех - Абдула Салум Абдула, бивш заместник- министър, и Махмуд Ахмад Марей, водач на малка, официално разрешена опозиционна партия, предава БТА.

Очаква се Асад да получи нов, 7-годишен мандат на най-високия пост, който семейството му заема от десетилетия.

Tова са вторите президентски избори от началото на конфликта в страната преди 10 години и бяха отхвърлени като фалшиви от опозицията и западните страни. Двама други кандидати се борят за най-високия пост в страната, който се заема от членове на семейство Асад в продължение на пет десетилетия.

Гласувалите се отбелязват с мастило. Снимка: АП

От 7 ч. сутринта хиляди хора започнаха да пристигат в избирателните секции в Дамаск, където улиците бяха украсени с гигантски плакати на Асад и транспаранти, възхваляващи неговото управление. Малко плакати на другите двама кандидати се появиха по улиците.

"Ние избираме бъдещето. Избираме Башар Асад", гласеше един от многото плакати, издигнати в столицата Дамаск, съобщава Асошиейтед прес (АП).

Няма да се гласува в Североизточна Сирия, която е контролирана от подкрепяните от САЩ кюрдски бойци, нито в северозападната провинция Идлиб, която е последната голяма бунтовническа крепост в страната.

В някои части на контролираните от правителството райони, включително южните провинции Дараа и Суида, мнозина отхвърлиха вота, наричайки го "нелегитимен", посочва АП.

Сирийският демократичен съвет, който ежедневно ръководи делата в Североизточна Сирия, заяви в изявление, че няма да участва в гласуването "преди да се вземат политически решения в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, да се освободят задържаните, да се върнат разселените лица и да се постави основата на политическа структура, далеч от тиранията".

Гласуването се провежда в момент, когато сирийската икономика е в състояние на свободно падане в резултат на западните санкции, корупцията и борбите в правителството, пандемията и финансовата криза в Ливан - основната връзка на Сирия с външния свят.

Някои от гласоподавателите, чакащи в избирателните секции, днес са с маски на лицата. През последните три месеца интензивните отделения в държавните болници в Дамаск достигнаха пълния си капацитет поради рязкото увеличаване на броя на коронавирусните инфекции, което накара лекарите да прехвърлят пациенти в болници в други провинции. През март Асад и съпругата му Асма дадоха положителна проба за вируса.

Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че няма да признае резултата от сирийските избори, освен ако вотът не е свободен, честен, мониториран от ООН и не представлява цялото сирийско общество.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8400

2

Гунчо

26.05 2021 в 11:24

След цирка в САЩ, наречен "избор на нов президент", никой и никъде не може да проведе по-нечестни избори. Това ще го припомням постоянно на всичките "борци за демокрация".
Какво и да напишете, каквото и да кажете, веднага си припомнете как хиляди войници пазеха конгреса им, как ги проверяваха за липса на лоялност, как се забраняваха фейсбуци, инстаграми, телеграми и прочее изяви в медиите. По-голям позор и липса на демокрация има само в Саудитска Арабия, Катар и прочее наистина реакционни режими.
Изборите в Сирия няма да са по-малко демократични, отколкото където и да било другаде, но това не се вписва в нечии възгледи за съдбата на този държава и затова който и да дойде там на власт, мир няма да има.
 
X

Да помогнем на украинските деца!