Президентът на Косово: НАТО да остане в страната до влизането й в пакта

OFFNews 07 юни 2023 в 17:41 1137 0

Снимка БТА / АР

Президентъ на Косово Вьоса Османи (вдясно) разговаря със специалния представител за Западните Балкани, заместник-помощник-секретаря на САЩ Габриел Ескобар и специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак в Прищина, Косово.

Косово може да организира нови избори в общините със сръбско мнозинство, разтърсвани от протести, ако 20 процента от избирателите подпишат петиция с искане за избори, заяви президентът на Косово Вьоса Османи пред Ройтерс.

В ексклузивно интервю за Ройтерс в нейния кабинет президентът Вьоса Османи каза, че вярва, че петицията е "най-демократичният начин" да се върви към нови избори. "По този начин смятам, че бихме осигурили участието на сърбите, защото искането ще дойде от тях, от гражданите“, каза тя.

Бурни протести избухнаха в четири северни общини, след като Косово въведе в длъжност кметове - етнически албанци, които бяха избрани при избирателна активност от едва 3,5 процента. Сърбите, които са мнозинство в региона, бойкотираха местните избори.

Османи заяви, че отстраняването на кметове чрез петиция на гласоподавателите ще бъде "нещо като референдум", който би отворил пътя за второ гласуване за избор на нови кметове. Тя каза, че целият този процес може да се извърши в рамките на няколко месеца.

Не е ясно обаче дали местните сръбски избиратели ще участват в петиция, отбелязва Ройтерс.

Сърбите в северната част на Косово не приемат обявяването от Косово на независимост от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след края на войната там, и все още виждат Белград като своя столица.

Докато напрежението между Сърбия и Косово кипи, НАТО подсили своите мироопазващи сили в северната част на страната. Османи заяви, че иска тези мироопазващи войски да останат до приемането на Косово в НАТО.

Османи каза, че преди да бъдат свикани нови избори, Косово ще има нужда от уверения от международната общност, че Белград няма да се меси. Сърбия отхвърля обвиненията на Косово, че е попречила на сръбските кандидати да участват в изборите. Тя също отрича твърденията, че демонстранти, които се сблъскаха с войските на НАТО и полицията в северните райони на 29 май, са били изпратени от Белград.

Османи се срещна с Вучич на среща с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в Молдова миналата седмица. Тя определи сръбския президент като "крал на драмата". "Вучич на повечето от срещите е истински крал на драмата“, каза тя. "Така че той, разбира се, се опита да създаде доста драма отново, но не представи идеи, които биха допринесли за мира и стабилността в региона“, посочи Османи.

"Той обича да се преструва, че прави големи отстъпки, че има твърде голям натиск върху него, че страда, че е в опасност и други такива. Но тези избухвания трябва да бъдат оставени извън стаята след четиригодишна възраст" , заяви Османи.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС