Президентът на Чад е убит при сблъсък с бунтовници

OFFNews 20 април 2021 в 14:56 2537 0

Снимка БТА/AP

Президентът на Чад Идрис Деби е загинал на бойното поле при сблъсъци с бунтовници в северната част на страната през уикенда, съобщи армията по държавната телевизия.

68-годишният Деби „току-що издъхна в защита на суверенната нация на бойното поле“, заяви говорителят на армията генерал Азем Бермандоа Агуна в изявлението.

Деби е бил на фронтовата линия през уикенда на посещение на войници, борещи се с бунтовници, базирани през границата в Либия. Обстоятелствата около смъртта му не можеше да бъдат незабавно потвърдени поради отдалеченото местоположение. Не е известно и защо е трябвало президентът да посети района или да участва в продължаващите сблъсъци с бунтовниците, които се противопоставят на неговото управление.

Бунтовническата група „Фронт за промяна и съгласие“ в Чад (FCCC), която се намира на северната граница с Либия, атакува граничен пункт в деня на изборите и след това напредна стотици километри на юг. Но през уикенда групата понесе поражение.

Агуна заяви пред агенция Ройтерс, че в събота армейските войски са избили над 300 бунтовници и са заловили 150 в провинция Канем, на около 300 километра от столицата Нджамена. Петима правителствени войници са убити и 36 ранени, добави той.

След смъртта на лидера правителството и парламентът са разпуснати. Военен съвет ще управлява страната през следващите 18 месеца. Генерал Махамат Кака, синът на починалия лидер на Чад, е назначен за временен ръководител на държавата, каза говорителят на армията.

Деби идва на власт с въоръжено въстание през 1990 г. След промени в законодателството, удължаващи правото му да управлява, това щеше да е шести шестгодишен мандат за президента.

Смъртта му настъпва малко след обявяването на временните резултати от президентските избори, които му отреждаха 80% от гласовете. 

Деби дори е отложил победната си реч пред поддръжници и вместо това е посетил чадските войници според ръководителя на кампанията му.

Опозиционните лидери бойкотираха изборите заради насилието от силите за сигурност и жестоките репресии срещу протестите.

Основният и исторически съперник на Деби Салех Кебзабо оттегли кандидатурата си, след като беше допуснат от върховния съд за участие в изборите.

Опозиционният лидер цитира "очевидната милитаризация на политическия климат" след смъртоносния опит на силите за сигурност да арестуват друг опозиционен кандидат Яя Дило в дома му в столицата Нджамена.

При нападението от 28 февруари загинаха петима членове на семейството на Дило, според неговата партия, въпреки че правителството казва, че са убити трима души, включително майката на опозиционера.

Съдът регистрира десет и отхвърли кандидатурата на седем други кандидати, включително Дило и Сюксе Масра, с мотива, че техните партии не са "законно конституирани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови