Президентът и военният министър в разнобой за германските `Пейтриът` в Полша

Военният министър Мариуш Блашчак и лидерът на управляващата партия Ярослав Качински искат системите да заминат за Украйна.

Красимир Крумов 25 ноември 2022 в 17:29 2902 0

Снимка Twitter / Mariusz Blaszczak

Военният министър Мариуш Блашчак обяви днес, че е по-добре системите да са в Украйна, президентът Анджей Дуда каза, че Берлин трябва да реши.

„Германия трябва да реши дали системите за ПВО "Пейтриът", които предлага на Полша, ще бъдат разположени на полска, или на украинска територия“. Това заяви на пресконференция в петък в литовския град Каунас президентът на Полша Анджей Дуда, цитиран от Ройтерс. Така Дуда се опита да охлади страстите в полско-германския диалог по идеята на Германия да прехвърли ПВО системи на полска територия. Желанието на полските военни е системите да бъдат разположени на украинска територия и оттам да пазят Полша.

„Разполагането на германските „Пейтриът“ в Украйна е от полза за сигурността на източната част на нашата страна“, заяви министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак по време на среща с военнослужещи, участващи в маневрите TUMAK-22. Ръководителят на министерството обясни, че системите, инсталирани в западната част на Украйна, биха имали време да свалят ракети, летящи към полски територии, разположени близо до границата.

„Трагичното събитие от 15 ноември (падането на ракета в Пшеводув, б. р.) се случи само на няколко километра от границата, така че тази ракета влетя през полска територия за броени секунди. Това не е достатъчно време, за да я свалим“, каза шефът на Министерството на националната отбрана. „От друга страна, свалянето на ракети (от полска територия б. р.) над Украйна би означавало влизане на Полша във войната , а ние не искаме това“, добави Блашчак. За разполагането на "Пейтриът" в Украйна е и лидерът на управляващата "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Полският военен министър напомни, че дискусията за прехвърлянето на „Пейтриът“ в Украйна се води от дълго време. „През май имаше гласове, че Съединените щати също трябва да прехвърлят такива оръжия“, допълни той.

Министърът се опита да опровергае аргумента на експертите, които твърдят, че германските „Пейтриът“ са твърде технологично напреднали, за да бъдат предадени на Киев. „Това е стара версия, версия от 80-те, така че не може да се каже, че е технологично напреднала. Полските „Пейтриът“ са технологично напреднали, най-новата версия“, оцени Блашчак. Освен това, по думите му, на Украйна вече са дадени много по-модерни комплекси от тези, за които се води дискусията. В частност HIMARS или NASAMS.

В петък позицията на Германия относно предаването на „Пейтриът“ беше предоставена от говорителя на правителството в Берлин Кристиане Хофман.
„За германското правителство беше важно да направи предложение на партньор от НАТО, какъвто е Полша, да подкрепи нашия партньор по въпросите на сигурността. Отчитаме реакцията на полската страна, също така признаваме, че нашата идея беше приета положително от обществеността и ние сме щастливи от това. Но засега се чудим как ще отговорим на новите предложения от Полша“, обясни Хофман по повод на идеята на Варшава вместо в Полша „Пейтриът“ да бъдат дадени на Украйна и разположени в западната част на страната. Принципно Германия отхвърли предложението на Блашчак.

В неделя германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт предложи подкрепа за Полша, включително със системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и изтребители „Юрофайтър“, които ще охраняват полското въздушно пространство. В сряда вицепремиерът, и военен министър Мариуш Блашчак съобщи, че е поискал от германската страна да прехвърли предложените на Полша „Пейтриът“ в Украйна. Аргументите на Берлин срещу предложението са, че тези системи са част от интегрираната противовъздушна отбрана на НАТО и трябва да бъдат разположени на нейна територия.

„Всяко тяхно използване извън територията на НАТО ще изисква предварителни дискусии с НАТО и съюзниците“, обясни Кристин Ламбрехт.

Системата „Пейтриът“ е американска система за противовъздушна отбрана със среден обсег. Полша я избра като основа за програмата за ПВО със среден обсег „Висла“ през април 2015 г. До края на 2022 г. две батареи „Пейтриът“ (16 пускови установки) трябва да бъдат доставени на полската армия. В допълнение, две батареи „Пейтриът“ на американските сили са разположени в Полша, в частност в Жешув, където се намира логистичният хъб за прехвърляне на военна техника и боеприпаси за Украйна.

По времето, когато Германия беше държава на „фронтовата линия“ на НАТО в епохата на Студената война, Германия имаше 36 батареи „Пейтриът“. В момента техният брой е 12, като 2 от тях са разположени в Словакия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови