Президентът Ердоган: Ако иска мир, Путин трябва да върне на Украйна окупираните земи

В Узбекистан руският президент дал на турския си колега да разбере, че е готов да сложи край на войната възможно най-скоро

Красимир Крумов 20 септември 2022 в 11:35 28675 12

Владимир Путин маха за довиждане на Реджеп Таип Ердоган в Сочи.

Снимка Getty Images

Владимир Путин маха за довиждане на Реджеп Таип Ердоган в Сочи.

Руският президент Владимир Путин иска да прекрати войната в Украйна "възможно най-скоро", но за целта трябва да върне на Украйна всички окупирани земи, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за американския телевизионен канал PBS в Ню Йорк.

„В Узбекистан (на срещата на върха на ШОС в Самарканд) се срещнах с президента Путин и проведохме много задълбочени преговори с него. И той всъщност ми показва, че е готов да сложи край на това възможно най-скоро. Това беше моето впечатление, защото начинът, по който вървят нещата сега, е доста проблемен“ - каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той обаче подчерта, че войната не може да приключи с присъединяването на територии на Украйна към Русия. „Ако се установи мир в Украйна, разбира се, връщането на заграбените земи ще стане наистина важно. Това се очаква. Това е, което искаме. Путин предприе определени стъпки. Ние предприехме определени стъпки. Заграбените земи ще бъдат върнати на Украйна“, подчерта турският президент.

Ердоган напомни също, че от 2014 г. е молил Путин да върне Крим на Украйна. „Те (кримските татари, бел. ред.) също са наши сънародници. Казахме им: „Ако предприемете тази стъпка, ще успокоите нас, ще успокоите и Украйна, ще успокоите и кримските татари“. Но оттогава, за съжаление, не са предприети никакви стъпки в тази посока“ - призна Ердоган.

На въпрос на водещия „Осъзнава ли Путин, че е допуснал грешка, като не е дооценил волята на украинския народ за самоотбрана?“ Ердоган отговаря: „нито един лидер не признава своята грешка, след като вече я е направил“.

Турският президент казва, че има „упорито желание“ да организира преговори между Путин и украинския лидер Володимир Зеленски, така че те да разрешат всички противоречия. „Искам да чуя всичко от тях. Все още не сме успели, но не губя надежда“, каза турският лидер.

Президентът Ердоган съобщи пред PBS за постигната договорка между Москва и Киев, които са се разбрали да си разменят по 200 военнопленници. Ердоган пристигна в Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН, а пресслужбата на турското президентство разпространи кадри от разходката му в Сентрал парк.

На срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд Путин се срещна и с китайския президент Си Дзинпин, който също е имал „въпроси и опасения“ относно войната в Украйна. Президентът на Руската федерация обещал да отговори на всички въпроси на китайския лидер.

Путин се срещна и с друг важен партньор - индийският премиер Нарендра Моди. „Настоящата ера не е ерата на войните и аз говорих с вас за това по телефона“, казал Моди на Путин, цитиран от Moscow News. „Ще направим всичко възможно всичко това да спре възможно най-скоро. За съжаление, противниковата страна, ръководството на Украйна, обяви отказ от преговорния процес“, отговорил Путин.

Междувременно властите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР решиха да синхронизират процесите за провеждане на референдуми по въпроса за присъединяване към Русия. Окупационните власти на Херсонска област също направиха изявление по повод на референдума, замислен за 20 септември.

Референдумите в окупираните територии бяха отложени от Кремъл за неопределено време поради успешното контранастъпление на Украйна, която освободи почти цялата Харковска област, част от Херсонска и Луганска област.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев написа, че референдумите „трябва да се проведат“, тъй като те „напълно променят вектора на развитие на Русия за десетилетия“. „Също толкова важно е, че след поправките в конституцията на нашата държава нито един бъдещ лидер на Русия, нито един служител няма да може да отмени тези решения“, каза Медведев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

11

dolivo

20.09 2022 в 15:42

ами няма да минат само с връщане, цената е изчислена и расте - репарации трябват. А за да ги избегнат, ще се разпадне Русия, за да няма кой да плаща, ново правителство изплакнато и пито платено.



345

10

Джендо Джедев

20.09 2022 в 14:26

Веждичката, дръж си главата заровена в пясъка, току-виж помогнало на "братушките" ти. А дано, ама надали! Той така и Пу си вярваше, че ще го посрещнат с цветя в Украйна и се беше откъснал тотално от реалността, ама "получилось как всегда!".

2051

8

Propaganda

20.09 2022 в 14:09

Руските диваци НЯМАТ НИТО ЕДИН надежден, силен, голям съюзник, ама нула. Тия азиатски примати не са зачитани като равни дори сред другите авторитарни лидери.

И няма как след грандиозния им провал във войната срещу Украйна. Могъчая-жалкая надали вече се класира и в топ 10 на военна сила с това, което остана от сбирщината й.

Ке опира до още джихадисти и кадировци, кремълския гном. А да, и до мощтта на беларасия, хаххахаха.

345

7

Джендо Джедев

20.09 2022 в 13:39

Веждичката, а ти изгледа ли го? Щото е 1:1 с това, което се цитира и тук. :D

345

5

Джендо Джедев

20.09 2022 в 13:20

Веждичката, така е - а всъщност и Моди, и Ши, и Ердо са хвърляли Пу на ръце и са пеели псалми в прослава на специалната му военна оСерация, нали?

345

3

Джендо Джедев

20.09 2022 в 12:49

О, да, от тия голтаци няма какво много да се вземе, поне не лесно, както казваш. Но от олигарсите им може да се свалят доста милиарди. Има си начини. Пък колкото - толкова! А иначе е ясно, че ще има втори план Маршал.