През Източна Европа минават едва 10-15% от мигрантите

До 1500 души на ден е връщала Гранична полиция

OFFNews 02 октомври 2023 в 09:05 1951 0

Антон Златанов

Снимка Стопкадър БНТ

Антон Златанов

50% увеличение на мигрантския натиск отчита "Гранична полиция".

"Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Има увеличение спрямо миналата година с 50% на база първите девет месеца. През летните месеци достигахме 1500 души недопуснати за денонощие. В момента са около 500 недопуснатите за денонощие благодарение на затегнатите мерки и добрата координация с турските ни колеги. Това е огромна бройка хора", каза в сутрешния блок "Денят започва" главен комисар Антон Златанов – директор на ГД „Гранична полиция“.

Мигрантите са един от факторите, които Австрия сочи като един от основните за неразширяване на шенгенската зона към България. Австрия казва, че потокът към границите ѝ се е увеличил чувствително.

По думите на Златанов България технически и професионално е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген и решението се очаква да бъде чисто политическо. С Австрия текат политически совалки.

"Миналата седмица беше министърът на външните работи във Виена, пътувах и аз, после заместник-министърът на вътрешните работи, предстои и премиерът да отиде на 4 октомври. Нямаме различия с колегите от Австрия чисто професионално за охраната на границите. Явно решението трябва да е политическо", подчерта гл. комисар Златанов.

"Аз видях няколко интересни статистики. Пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута - Източноевропейски, Централен и Западноевропейски. Източноевропейският, през Балканите, е едва 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море - през Гърция и Италия - от там 75-80% от мигрантите се придвижват. Балканският път отделно не е само през България. Статистиката на Австрия показва, че миналата година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в държавите, през които са преминали до там, не са били заловени. Тази година до момента са 43 000 души. Тоест имаме напредък по професионалните аспекти", каза Златанов.

Той подчерта, че е безкомпромисен по отношение на колеги, изпълняващи недобросъвестно задачите си.

"Миналата седмица заловихме наш колега, служител на гранична полиция, спомагащ трафика на мигранти. Заловен е в почивен ден в близост до граничната зона, при положение че работи в София. Не е бил сам. Нямаме никаква толерантност към такива провинения. Няма канали с държавна подкрепа по този повод."

"Готови сме да влезем изцяло в Шенген като Гранична полиция. Правим самооценки и проверки и всичко е наред. При въздушните граници например можем да работим по шенгенските начини и правила още от утре. Един път трябва да се обясни какво наблюдаваме. Стоим много добре по три показателя. Ограда, технически съоръжения зад нея - сензорни линии, видеонаблюдение, термално наблюдение и човешки фактор", допълни Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови