Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Превратът в Мианмар: Странният съдебен процес срещу Аун Сан Су Чжи

OFFNews 16 февруари 2021 в 18:46 2422 0

Задържаният опозиционен лидер на Мианмар Аун Сан Су Чжи получи второ наказателно обвинение в деня, в който се появи в съда чрез видеовръзка.

Су Чжи първо беше обвинена за незаконно притежание на уоки-токи, а сега - че е нарушила Закона за природните бедствия в страната. Не е ясно за какво точно се отнася новото обвинение, издадено във вторник.

По-рано военните в Мианмар повториха обещанието си да проведат нови избори и да се откажат от властта, тъй като протестите продължават.

Демонстрантите срещу преврата от 1 февруари настояват за освобождаването на избраните от тях лидери, включително Су Чжи.

Су Чжи се появи за кратко виртуално в съда в столицата Найпидо. Следващото й явяване в съда е планирано за 1 март.

Какво казаха военните?

В първата пресконференция на военните след свалянето на правителството, говорителят - бригаден генерал Зау Мин Тун, заяви, че въоръжените сили няма да останат на власт дълго. Той обеща да "върне властта на партията победител" след планирани избори, но не посочи дата за тях.

В изказването си в Найпидо днес Зау Мин Тун също повтори и твърдението - без да предостави доказателства - че е имало измама на изборите през ноември миналата година, когато партията на Националната лига за демокрация (НЛД) на Су Чжи спечели решителна победа.

Зау Мин Тун твърди, че Су Чжи е затворена в дома й за собствената й безопасност и че е добре.

Той използва пресконференцията, за да обвини протестиращите срещу преврата в насилие и сплашване на силите за сигурност. Полицай бил ранен от "незаконни действия" и по-късно е починал от нараняванията си, каза говорителят.

При сблъсъци между простиращите и служители на силите за сигурност имаше съобщения, че полицията е използвала сълзотворен газ и гумени куршуми. Един протестиращ е в критично състояние, след като е прострелян в главата.

Зау Мин Тун твърди, че силите на реда са реагирали след хвърляне на тухли по полицията.

ООН предупреди военните на Мианмар - които в понеделник обявиха наказания до 20 години затвор за онези, които се противопоставят на лидерите на преврата - че ще има "тежки последици" за всяко брутално потушаване на продължаващите протести.

Какво друго се случва в Мианмар?

Протестиращите отново излязоха рано във вторник, като множество демонстранти се събраха в градовете Янгон и Мандалай.

Извън градовете протестиращи лежаха на влаковите релси в опит да прекъснат движението.

Според Ройтерс влаковите линии между Янгон и южния град Мавламин са били блокирани.

Междувременно достъпът до интернет в Мианмар беше възстановен във вторник сутринта, след като беше прекъснат за втора нощ.

Военните редовно блокират мрежата - в опити да се потуши несъгласието от началото на преврата.

В събота военните си дадоха правомощия да извършват арести, обиски и да задържат хора за повече от 24 часа без решение на съда, като същевременно наредиха на журналистите да не описват превземането на властта като "преврат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews