Преврат в Боливия - Ево Моралес подаде оставка (видео)

OFFNews 11 ноември 2019 в 08:17 5834 0

Президентът на Боливия Ево Моралес подава оставка след три седмици бурни протести срещу избирането му за четвърти мандат, предаде Франс прес.

Оттеглям се от президентския пост, каза в телевизионно обръщение 60-годишният Моралес, който е на власт от 2006 г.

Слизането на дългогодишния лидер от властта идва след натиск от военните, за да се възстанови стабилността в страната, съобщава Ройтерс. По-рано командирът на боливийските въоръжени сили Уилямс Калиман призова президента да подаде оставка "за доброто на Боливия", съобщи БТА. Моралес декларира, че няма намерение да бяга от страната и нищо не е откраднал. 

"Изпращам писмото с оставката си на Законодателното събрание на Боливия", каза 60-годишният социалист. Той нарече оттеглянето си "преврат". 

Не е ясно кой ще наследи Моралес. Вицепрезидентът му, както и председателят на Сената, също подадоха оставки.

Част от левите съюзници на Моралес в Латинска Америка като венецуелския президент Николас Мадуро, новоизбрания аржентински президент перонист Алберто Фернандес и мексиканския външен министър Марсело Ебрард заклеймиха случилото се като „държавен преврат“. Последният заяви, че страната му ще даде политическо убежище на Ево Моралес. Президентът на Куба Мигел Диас-Канел осъди „жестокия и подъл държавен преврат на десницата срещу демокрацията в Боливия“. 

Моралес се задържа на власт 13 години и 9 месеца. "Дадохме урок на света, утре Боливия ще бъде нова страна", каза пред журналисти лидерът на опозицията Карлос Меса.

Моралес съобщи в "Туитър", че е издадена заповед да бъде арестуван, допълва АФП. Местонахождението му е
неизвестно. 

Според някои съобщения, самолетът на боливийския президент е поискал коридор за полет над Аржентина, предаде БНР.

Милиони празнуват по улиците, страната е нестабилна

Милиони хора празнуват по улиците на град Ла Пас – административната столица на Боливия, а за страната настъпиха несигурни дни, предаде кореспондент на Би Би Си.

Поддръжниците на Ево Моралес наричат случилото се преврат, а опонентите му – край на тиранията.

Докато за мнозина той бе антидемократичен лидер, захапал властта, за най-бедните боливийци Ево Моралес бе първият, заговорил с техния глас. Моралес бе първият лидер от коренното население в страната и успя да направи едно белязано от дълбоки неравенства общество по-приобщаващо, добавя кореспондентът на Би Би Си от Латинска Америка.

Напрежението избухна след съмнения за фалшифициране на изборите

Превратът в Боливия идва след седмици протести срещу властта, избухнали след последните президентски избори. Мнозина са убедени, че резултатите от вота са фалшифицирани.

Искрата се запали в нощта на вота, когато без обяснение преброяването бе спряно за 24 часа. Крайният резултат показа, че Моралес завоюва крехка победа – той взе съвсем малко над необходимата му 10-процентна преднина, за да бъде обявен за победител в първия тур. Последваха сблъсъци, които взеха поне три жертви. Протестиращите бяха подкрепени и от униформени полицаи.

Организацията на американските държави, която бе наблюдател на изборите, обяви, че е открила доказателства за широкомащабни манипулации и не може да потвърди резултата от вота.

Кой е Ево Моралес?

Ево Моралес е първият боливийски президент, представител на коренното население. Държавен глава на страната става през 2006 г. и печели четири последователни мандата. За последния бе избран през октомври 2019 г., като според опоненти и наблюдатели победата е била манипулирана. Това става след противоречиво решение на конституционния съд да премахне ограниченията на президентския мандат. На референдум през 2016 г. мнозинството боливийци казаха „не“ на отпадането на ограничението в броя на мандатите на държавния глава. Моралес обаче отнесе въпроса до конституционния съд, който отмени ограниченията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!