Прецедент: Майката на стрелеца от Мичиган е призната за виновна за непредумишлено убийство

45-годишната Дженифър Крамбли не обърнала внимание на сигналите за психическите проблеми на детето си

OFFNews 07 февруари 2024 в 12:17 2734 0

Крамбли

Снимка Би Би Си

Дженифър Крамбли

Съдебните заседатели признаха майка от Мичиган за виновна в непредумишлено убийство, защото не е успяла да спре сина си да извърши смъртоносна стрелба в училище. 45-годишната Дженифър Крамбли е първият родител в САЩ, осъден заради престъплението на детето си, съобщава Би Би Си.

Прокурорите я обвиняват, че е проявила небрежност, като е позволила на сина си да има оръжие и е пренебрегнала предупредителните знаци за психическото му състояние.

Съпругът ѝ Джеймс също е подсъдим, но в отделен процес по същите обвинения. Той не се признава за виновен.

Синът им, който сега е на 17 г., излежава доживотна присъда за убийството на четирима съученици в гимназията в Оксфорд, Мичиган, на 30 ноември 2021 г. При стрелбата бяха ранени и седем души.

Съдията обяви пред съдебните заседатели, че това вероятно е "най-трудното решение, което някога сте вземали".

В залата Дженифър Крамбли изглежда безчувствена и гледа право надолу, докато се чете присъдата от съда на окръг Оукланд. Тя е обвинена в четири случая на непредумишлено убийство, като за всеки от тях се предвиждаше максимална присъда от 15 г.

Някои роднини на загиналите при стрелбата изразиха облекчение от присъдата.

Въпросът, който е в основата на процеса, е дали майката е могла да предвиди и предотврати смъртоносното престъпление. Съпрузите са купили пистолета, който синът им използвал при стрелбата. Полицията им повдига обвинения няколко дни след убийствата. Наложило се да издирват двойката, която е открита в индустриална сграда в Детройт. В продължение на повече от две години те са държани в окръжен затвор, без право на гаранция.

Първоначално родителите е трябвало да бъдат съдени заедно, но през ноември са настояли за отделни процеси. Така делото срещу Джеймс Крамбли е насрочен за март.

По време на процеса прокурорите представят доказателства, че Итън Крамбли е търсил помощ от психиатри и се е оплаквал от халюцинации, но според тях родителите му не са неглижирали знаците и не са му осигурили лечение. Майката казва, че не смята, че синът ѝ е имал психични проблеми.

Сутринта в деня на кървавия инцидент родителите прекъснали среща в училище, посветена на тревожна рисунка, която синът им направил, за да отидат на работа, и отказали да вземат 15-годишния тогава младеж у дома. Училищните служители го изпратили обратно в клас, без да проверят раницата му, в която имало пистолет. Само няколко часа по-късно той убива Хана Сейнт Джулиана, на 14 години, Майър, на 16 години, и Мадисин Болдуин и Джъстин Шилинг, и двамата на 17 години.

Някои експерти предполагат, че делата срещу семейство Крамбли може да доведат до повече обвинения за родители на деца, които извършват масови стрелби.

Стивън Дж. Морс, професор по право и психиатрия в Университета на Пенсилвания, заяви, че не е съгласен с присъдата, тъй като Итън Крамбли се е признал за виновен и е единственият отговорен за стрелбата.

"Разбирам, че тя не е била непременно най-добрата майка на света, но това не е престъпление", посочи той.

Морс допълни, че според него решението може да създаде лош прецедент, който да накара съдилищата да търсят "изкупителни жертви" в подобни ситуации.

Според други този случай е толкова необичаен, че е малко вероятно да има по-широки последици.

"Не се опасявам, че това ще отвори вратата за повдигане на обвинения на родители в обикновени случаи, ако има такива. Мисля, че фактите в този случай са уникални и екстремни", каза Франк Вандерворт, клиничен професор по право в Мичиганския университет.

По време на двуседмичния процес прокурорите се опитват да изложат същите аргументи, като твърдят, че Дженифър Крамбли е пренебрегнала молбите на сина си за помощ, въпреки че е изразила загриженост за него в лични съобщения. Те показаха кореспонденция между Крамбли и мъж, с когото имала връзка. В тях майката обяснява, че се страхува синът ѝ да не направи "нещо глупаво".

При процеса обаче Дженифър се опитва да прехвърли отговорността за купеното и използвано от сина й оръжие върху съпруга си. Тя казва пред съдебните заседатели, че съпругът ѝ завел сина им в оръжеен магазин ден след Деня на благодарността, за да му купи пистолет като подарък. Тя самата не се чувствала отговорна за пистолета и оставила Джеймс Крамбли да се занимава с него.

Итън Кръмбли така и не се яви в съдебната зала, тъй като се очакваше да се позове на Петата поправка и да откаже да свидетелства.

Семействата на жертвите изразиха разочарованието си, че училищните власти не са били изправени пред същите правни последствия като съпрузите Крамбли.

В независимо разследване, публикувано миналата година, се твърди, че училищната система е допуснала множество пропуски, включително е позволила на Итън да се върне в клас, без да провери раницата му.

В отговор на доклада училищният район обеща да преразгледа и подобри своите практики и политики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!