Препоръка от Германия: Ваксината на AstraZeneca е само за хора под 65 години

DW 28 януари 2021 в 17:48 5049 0

Постоянната комисия по ваксинациите в Германия даде днес своята оценка за имунизационния препарат на AstraZeneca срещу Ковид-19.

Комисията обяви, че и той може да бъде използван като ваксина срещу коронавируса, но препоръчва да се прилага само при хора между 18 и 64 години.

"Към момента няма достатъчно данни, за да се оцени ефективността на препарата при хората над 65 години", се казва в аргументацията на Постоянната комисия по ваксините.

Очаква се утре, 29 януари, Европейската служба по лекарствата ЕМА да обяви дали одобрява препарата на AstraZeneca за употреба в ЕС.

През последните дни в няколко медии се появиха твърдения, според които ваксината на AstraZeneca "почти не действа при хората над 65 години". При тази възрастова група ефикасността била едва 8%. Фармацевтичният концерн опроверга информацията и посочи, че това е напълно невярно число. И германското министерство на здравеопазването отхвърли тези твърдения.

Още през ноември 2020 стана ясно, че в процеса на клиничните изследвания на оксфордската ваксина са били допуснати пропуски при дозирането, което веднага предизвика бурни критики на експертно ниво - не спрямо самата ваксина, а относно методиката за отчет на AstraZeneca и нейната информационна политика.

AstraZeneca e фирмата, от която България е поръчала най-голям брой ваксини - 4,5 милиона дози. Цената на тази ваксина е по-ниска, а транспортът и съхранението - по-лесни. Засега разрешени за ползване в ЕС са два препрата - ваксината на Biontech/Pfizer и тази на Moderna.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews