Премиерът на Норвегия подкара такси

12 август 2013 в 14:34 1804 4

Премиерът на Норвегия кара такси, за да разбере как живеят сънародниците му.
Премиерът на Норвегия кара такси, за да разбере как живеят сънародниците му.

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг подкара такси, за да се запознае отблизо с проблемите на сънародниците си.

Държавникът прекарал един следобед инкогнито зад волана на таксиметров автомобил в столицата Осло, разкри след експеримента самият той.

Столтенберг призна, че така се опитал да чуе гласа на обикновените норвежки гласоподаватели, а такситата са сред местата, където хората се отпускат и споделят възгледите си.

Премиерът бил дегизиран със слънчеви очила и униформа на таксиметров шофьор, каквито носят в Осло. Само веднъж му се наложило да признае кой е, след като пътниците го разпознали.

Социалния си експеримент Столтенберг провел през юни тази година. Обиколката му из Осло и разговорите с клиентите били заснети със скрита камера, а материалът е публикуван на официалния му Фейсбук профил.  По-късно от него ще бъде направен филм за целите на предизборната кампания за преизбирането му през септември.

Разговорите в таксито в повечето случаи се завъртали около политиката. Столтенберг споделил и възгледите си за образованието в страната.

Не липсвали и гафове. Премиерът бе разкритикуван за шофьорските си умения и призна, че не е управлявал автомобил от осем години. По време на пътуването с таксито той яко раздрусал колата, тъй като погрешка натиснал педала на спирачката на автоматика мислейки, че това е съединителят.

Запитан дали след мандата си би се заел с тази професия, той дори се пошегувал: "Мисля, че най-добре за страната и за пътниците в норвежките таксита би било най-добре да съм премиер, а не таксиджия."

Нито един от пътниците не е бил таксуван от ВИП шофьора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови