Премиерът на Монголия подаде оставка заради лечението на заразена с COVID-19 майка

OFFNews 21 януари 2021 в 15:57 3915 0

Министър-председателят на Монголия Ухнагин Хурелсух подаде оставка днес след протести заради лечението на майка, заразена с COVID-19, и нейното новородено бебе, предаде Франс прес.

Монголия отчете само няколко случая на коронавирус миналата година, след като наложи строг граничен контрол, но през ноември бяха наложени ограничения заради ръст на заразените.

След като се появиха телевизионни кадри, на които наскоро родила жена е преместена в инфекциозно отделение, облечена само в болнична пижама и чехли за еднократна употреба, въпреки че температурите тогава падат до минус 25 градуса, започнаха протести в страната. Видеото на жена в линейка, която стиска бебето си, предизвика остри критики, тъй като в Монголия е прието майките да избягват студеното време през първия месец след раждането.

Ден по-късно премиерът Хурелсух се извини от името на правителството и заяви, че се оттегля. "За съжаление, направихме грешка с преместването на тази майка", призна той и добави, че като министър-председател трябва да поеме отговорност. 

Вчера около 5000 души се събраха пред правителствените сгради в столицата Улаанбаатар.

Оставки подадоха вицепремиерът и министърът на здравеопазването. Шефът на болницата, в която е била настанена родилката, също се оттегли от поста си. Президентът на Монголия Халтмагийн Батулга обаче няма да се оттегли, но в речта си премиерът заяви, че е загубил вяра в Батулга.

Мнозина се оплакват, че чакат седмици, за да си направят тестове за COVID-19, с които да се върнат в домовете си, както и че им се налага да спят в колите си заради затворените хотели.

През декември длъжностни лица бяха принудени да се извинят, след като 58-годишна жена почина заради отказан прием в болница. Причината е, че не е представила отрицателен тест за COVID-19.

От март миналата година Монголия разрешава на гражданите да влизат в страната само с чартърни полети и ги поставя под 21 дневна карантина, след която влизащите граждани се поставят под допълнителна двуседмична изолация в домовете си.

До момента в страната са регистрирани 1584 случая на COVID-19

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови