Премиерът на Молдова подаде оставка след скандал за фалшива диплома

OFFNews 12 юни 2015 в 15:22 2204 0

Снимка ТАСС

Премиерът на Молдова Кирил Габурич подаде оставка, след като беше обвинен, че дипломата му е фалшива, съобщи ТАСС.

Моят жест не е отстъпление, а крачка напред. Надявам се, че ще даде възможност за сформиране на ново мнозинство в парламента. Надявам се, че инициативите на правителството ще бъдат продължени. В основата на всичко трябва да стои борбата с корупцията. Благодаря за доверието на всички, които ме подкрепиха, посочи Габурич.

Осъзнавам, че решението ми може да бъде интерпретирано по различни начини. Не трябва да се мисли, че това е политически жест, преднамерена крачка, допълни той. 

Скандалът започна през април, когато в медиите се появи информация, че дипломата на молдовския премиер е фалшива. Той беше привикан в главната прокуратура, за да даде показания за документите.

Тогава Габурич обяви, че обвиненията идват, след като е уволнил редица чиновници.

От Министерството на вътрешните работи обаче съобщиха, че по случая е образувано досъдебно производство и разследването продължава.

Миналата седмица Кирил Габурич заплаши, че ще подаде оставка, ако ръководителите на главната прокуратура, Националната банка и Националната комисия за финансовите пазари не бъдат уволнени след обвинения за участие в банков скандал.

Габурич стана премиер през февруари, след като Либерал-демократична партия успя да състави коалиция. Преди това Габурич е работил за телекомуникационни компании в Молдова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови