Преизбиране на Тръмп не би довело до нищо добро за Европа

OFFNews 07 март 2020 в 14:09 2813 0

Ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ, това няма да доведе до нищо добро за света. Той ще продължи да загърбва Европа, а в резултат на това ще страна не само политическото, но и икономическото положение на Стария континент, казва политологът д-р Хенинг Риике, ръководител на програмата САЩ/трансатлантически отношения към Германското дружество за външна политика, в интервю за БНР.

Според него впечатлението, че САЩ са се оттеглили от конфликтите в света е вярно и причината е, че Тръмп има един основен интерес в момента - да бъде преизбран през ноември. "Той иска да влезе в кампанията с изпълнени предизборни обещания, и едно от тях е да изтегли американските войници от безсмислените и безкрайни, както казва той, военните конфликти по света. Така президентът оставя разрешаването на конфликтите в ръцете на регионални сили".

"Решението на Тръмп да изтегли американците от Сирия според мен беше импулсивно - той не послуша нито един от съветниците си. Но в крайна сметка изтеглянето от Сирия се обърна срещу Тръмп, защото у съюзниците му остана горчивия вкус, че не държи на дългогодишните си партньори", казва политологът и заключава, че така САЩ са загубили влияние и върху Русия, и върху Турция. Той смята, че поисканата от Турция помощ от НАТО за ситуацията в Сирия през последите дни "всъщност е признание, че Турция не може сама да се справи в Сирия".

Според политолога борбата с тероризма не е толкова важна за Тръмп, както беше по времето на предшествениците му Буш или Обама.

"Нещата се промениха – „Ислямска държава“ се финансираше чрез търговия с петрол, контрабанда, наркотици и какво ли още не, но само защото владееше територии в Ирак и в Сирия. Това вече не е така.

Световният тероризъм продължава да съществува и да заплашва западните общества, но за Съединените щати това вече не от водещо значение, защото те са насочили фокуса си върху предстоящите по-големи конфликти с новите световни сили, като Китай, но и Русия."

Хенинг Риике казва още, че "вторият мандат на Тръмп не му е в кърпа вързан". "Имам чувството, че демократите ще успеят да изберат кандидат, който наистина да е алтернатива на Тръмп", допълва той.

Според него "европейците се намират в ситуация, в която най-накрая трябва да се обединят. Предстои разместване на пластовете след важни избори - догодина в Германия, а 2022 - във Франция. На фона на американската политика Европа изглежда нестабилна, продължава да не говори с един глас, а и е изправена пред много неизвестни. За съжаление не виждам достатъчно воля, Европа да поеме по-голяма отговорност поне в географски близките региони".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови