Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Предстоящият арест на Тръмп ще е шок за САЩ, който вече доведе до политически сътресения

OFFNews 31 март 2023 в 18:56 1885 5

Тръмп

Снимка BRANDON BELL

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще стане първият бивш президент на САЩ, обвинен в криминално престъпление, с всички произтичащи от това последствия: ще му бъдат взети пръстови отпечатъци, ще бъде сниман в профил и анфас, а бившият стопанин на Белия дом официално ще има статут на обвиняем.

Ако по делото няма изненади, 45-ият президент на САЩ скоро ще стане първият бивш държавен глава, който ще бъде съден от съдебно жури, коментира Антъни Зуркер за Би Би Си.

Съдебно жури в Манхатън повдига обвинения срещу Тръмп по подозрения, че по време на предизборната кампания през 2016 г. е подкупил порноактрисата Сторми Даниълс да не разпространява компромати за него. От офиса на окръжния прокурор на Манхатън, демократа Алвин Браг, който води случая, потвърдиха, че са в контакт с адвокатите на Тръмп, за да координират следващите стъпки. Очаква се бившият държавен глава да пътува за Ню Йорк, където официално да бъде арестуван и изслушан в съда.

С изявление в социалните мрежи Доналд Тръмп заяви, че е невинен и че процесът срещу него е политически мотивиран "лов на вещици". Обвини Демократическата партия, че "използва съдебната система като оръжие" срещу него.

Първите отзвуци от тази истинска тектонична промяна в политиката на САЩ вече се усещат в целия политически пейзаж.

Някои аспекти на делото са напълно предвидими. Все още не е ясно в какво точно ще обвини съдът бившия президент по наказателното дело, но Тръмп, децата му и армията от адвокати, които са наели, отричат и наричат процеса политически мотивиран.

За тях той изглежда като опит да се провали кампанията на Тръмп, който според привържениците му има добри шансове да се върне в Белия дом с победа на президентските избори през 2024 г.

Говорейки на среща с поддръжниците си в Тексас миналата събота, Тръмп просто беше фиксиран върху темата за евентуалния му арест.

"Това е прокурорска грешка", каза Тръмп за разследването на нюйоркския окръжен прокурор. - За тези леви маниаци няма никакво значение, че човек е невинен".

Републиканците сплотяват редиците си

Веднага след обявяването на решението за повдигане на обвинение срещу Тръмп много членове на Републиканската партия побързаха да защитят бившия си президент.

Редица високопоставени конгресмени от Камарата на представителите нарекоха обвинителния акт скандален и обещаха задълбочено парламентарно разследване.

С опита си да се намеси в президентските избори през 2024 г. нюйоркският окръжен прокурор "нанесе непоправими щети на нацията", заяви председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Дори няколко от потенциалните му съперници в надпреварата за републиканската номинация на предстоящите президентски избори осъдиха атаките срещу Тръмп.

"Наказателното преследване на всеки, който извърши сериозно престъпление, е от ключово значение за запазване на сигурността на американците, но политически мотивираните обвинения заплашват да превърнат американската правна система в инструмент за злоупотреби", заяви Майк Помпео, който беше ръководител на Държавния департамент по времето на Тръмп.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който е смятан за основен потенциален съперник на Тръмп в първичните избори, също се изказа доста остро в Twitter, като нарече обвинението "несъвместимо с американския дух" ("неамериканско").

"Превръщането на правната система в оръжие за прокарване на политическа програма обръща върховенството на закона с главата надолу", написа той.

И добави, че властите във Флорида не възнамеряват да съдействат за екстрадирането на Тръмп в Ню Йорк, за да му бъдат повдигнати обвинения, въпреки че първоначално адвокатите на бившия президент заявиха, че той ще се яви в съда доброволно. Очаква се това да се случи още в началото на следващата седмица.

Крехко равновесие за съперниците на Тръмп

В някакъв момент обаче тези, които сега са в подкрепа на Тръмп, ще трябва да му обърнат гръб.

За това развитие на събитията намекна в навечерието един от не толкова широко известните потенциални кандидати за президент на републиканците - бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън.

В миналото президентът беше изправен пред наказателни обвинения. "Това е черен ден за Америка", каза той, въпреки че отхвърли обвиненията като несправедливи и се въздържа да ги разглежда в негативна светлина.

Проучванията показват, че напоследък рейтингът на одобрение на Тръмп рязко се покачва, но като обвиняем той ще бъде отговорност за съпартийците си, а това намалява шансовете му да спечели номинацията на Републиканската партия на първичните избори.

Забележително е, че републиканските опоненти на Тръмп казват това по-скоро с тъга, отколкото с радост.

Междувременно Тръмп се опитва да обърне ситуацията в своя полза, като обяви - на фона на заглавия и скандални новини - нова кампания за дарения.

"Моля, внесете каквото можете - в каквато и да е сума - за да защитим нашето движение от безкрайния лов на вещици, така че да можем да спечелим борбата за Белия дом през 2024 г.", се казва в изявление на Тръмп, публикувано в четвъртък вечерта, малко след обявяването на присъдата на съдебното жури в Манхатън.

В текста се твърди още, че обвинителният акт срещу Тръмп ще "отиде накриво" за всички демократи и лично за президента Байдън.

Президентът Байдън е без думи

Досега Белият дом се стараеше да избягва каквито и да било коментари по бързо развиващите се събития. Американската администрация следваше абсолютно същата стратегия в сенатската процедура по импийчмънт срещу Тръмп през 2021 г., след нападението срещу Капитолия на 6 януари.

Може би администрацията следва съвета на Наполеон, който веднъж е казал, че не трябва да се пречи на враг, който прави грешка.

Други демократи обаче са далеч по-малко сдържани.

"Нашата правна система се основава на принципа, че всички са абсолютно равни пред закона", заяви сенаторът демократ Кори Букър. - И на никого не е позволено да бъде над закона.

Говорителят на Националния комитет на Демократическата партия се изказа още по-остро, като се опита да свърже правните проблеми на Тръмп с неговото движение "Да направим Америка отново велика" и с Републиканската партия като цяло.

Много политически анализатори отдават неочаквано силното представяне на демократите на междинните избори миналата година не толкова на тяхната популярност, а по-скоро на факта, че подкрепата на Тръмп за редица републикански кандидати в крайна сметка се оказа токсична за тях и изигра лоша шега на опонентите им. Въпреки привързаността към бившия президент от страна на голяма част от републиканците, населението като цяло не изпитва особени симпатии към Тръмп.

Изглежда, че този път демократите са решили да следват същата тактика.

Правната драма, която се разгръща около Тръмп, може да достигне своята кулминация и да приключи далеч преди изборите през 2024 г. Политическите ѝ последици ще зависят от това по какъв път ще поеме делото и кой още ще бъде замесен.

В момента обаче отношението на обикновените избиратели към обвинението срещу Тръмп ясно корелира с партийната им принадлежност. Както и възгледите им по почти всеки актуален въпрос в съвременната американска политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

5

Diogen

31.03 2023 в 22:28

Какви сътресения бе пичове? Днес борсата на Уолстрийт удари десетката и акциите избиха през тавана. Златото поевтиня, доларът се вдигна. Кой се интересува от Тръмп. Всичко е цирк... Нещо като спагети уестърн, но вместо да се стрелят с пищови, замерят се с кал...

924

4

Diogen

31.03 2023 в 22:25

Тръмп май си го получи накрая. Дразни всички наред като маймуна в зоопарк, плези им се обижда ги наред. И изведнъж го садросаха с 32 обвинения. Целият този цирк обаче звучи зле за Джо Байдън. Защото много от враговете на Джо съзират за привикването на Тръмп в съда, отмъщението на президента за атаките на Тръмп срещу него. Пресата ще яде главата на Джо и заради подозренията, че като хвърли районния прокурор на Манхатън Алвин Браг срещу Тръмп, байдън се опитва да отклони вниманието от разследването на сина му Хънтър. За отрочето на държавни глава има много повече доводи да бъде изправен пред съд. Плучавал е милиони за да дава достъп до Джо Байдън, когато беше вицепрезидент на Барак обама. Забъркал се е със съмнителни китайски, украински и руски субекти. И всичко е документирано черно на бяло на имейли и един скандален лаптоп пълен с улики. В крайна сметка прогнозите са, че Тръмпи бой едва ли влезе в затвора. Обвиненията, че е платил 130 хиляди долара на порнозвездата Сторми Даниелс.

345

3

Джендо Джедев

31.03 2023 в 22:01

Именно затова Рейгън се върти в гроба - защото тоя шизик му гепи не само партията, ами и девиза. :D

12407

2

Bad Horse

31.03 2023 в 21:26

Крайно време е Тръмп да очисти плесента от Републиканската Партия. Рейгън, ако беше жив днес, щеше да поддържа Тръмп. Не случайно и неговия предизборен лозунг беше MAGA. https://www.youtube.com/watch?v=SBfzwycHOcY

345

1

Джендо Джедев

31.03 2023 в 20:38

Крайно време е републиканците да се очистят от плесента, пусната от такива като откачалника Тръмп. Явно е пуснала доста дълбоки корени, още от времето на Буш-младши. Рейгън се върти в гроба!
 
X

Подкастът на OFFNews