Предсрочни избори в Кувейт

OFFNews 18 април 2023 в 07:54 750 0

Мешал ал Ахмед ас Сабах

Снимка Getty Images

Шейх Мешал ал Ахмед ас Сабах (отляво)

Престолонаследникът на Кувейт нареди парламентът отново да бъде разпуснат и да се проведат нови избори в страната, след като със съдебно решение депутатите бяха възстановени от 2020 г., съобщи Асошиейтед прес.

Шейх Мешал ал Ахмед ас Сабах заяви това вчера в обръщение към нацията. Според държавната информационна агенция КУНА той нарича решението воля на кувейтския народ.

Изборите са насрочени в рамките на следващите два месеца.

През март Конституционният съд на Кувейт отхвърли проведените през 2022 г. избори за парламент, като аргументира решението си с "несъответствия" в указа за разпускане на парламента през 2020 г. Това за кратко време възстанови на работа бившите депутати.

Кувейт разполага с най-свободния и най-активен парламент сред арабските държави от Персийския залив, но политическата власт все още до голяма степен е съсредоточена в ръцете на управляващото семейство Ал Сабах, което назначава министър-председателя и кабинета и може да разпусне парламента по всяко време. Междувременно политическите спорове се отразиха на икономиката на страната, като попречиха на приемането на закон, позволяващ на Кувейт да взема парични заеми.

Кувейт, който граничи със Саудитска Арабия и Ирак, разполага с шестите по големина известни петролни запаси в света и в тази страна са разположени няколко хиляди американски войници, посочва АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови