Председателят на Камарата на общините на Канада подаде оставка след скандал с нацист в парламента

OFFNews 26 септември 2023 в 21:34 1831 3

Снимка

Антъни Рота

Председателят на Камарата на общините на Канада Антъни Рота подаде оставка, след като несъзнателно похвали украинец, който се е сражавал за нацистка част, и го покани в парламента, предаде Би Би Си.

„Трябва да се оттегля като ваш председател“, каза той в парламента. „Отново изразявам дълбокото си съжаление.“

По-рано руското посолство в Отава изпрати нота до канадското външно министерство, както и до кабинетите на премиера Джъстин Трюдо и председателя на Камарата на общините Антъни Рота. Причината е присъствието по време на речта на Зеленски на  98-годишния украински националист Ярослав Хунка, служил в СС дивизията "Галиция" по време на Втората световна война.

Тя е сформирана от жители на Западна Украйна през 1943 г. През юли 1944 г. е почти напълно унищожена в битката при Броди, след което е формирана наново и използвана в Словакия, Югославия и Австрия. През април 1945 г. е изведена от СС, преименувана е на 1-ва украинска дивизия и става част от Украинската национална армия. 

98-годишният Ярослав Хунка получи овации, след като председателят на Камарата на общините Антъни Рота го нарече "герой" по време на петъчно посещение на президента на Украйна.

Рота каза, че не е знаел за нацистките връзки на г-н Хунка и е направил грешка, като го е поканил да присъства на събитието.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо каза в понеделник, че е "изключително разстроен, че това се е случило".

Членове на кабинета на Трюдо се присъединиха към междупартийните призиви г-н Рота да се оттегли. 

Часове преди председателят да обяви оставката си, министърът на външните работи Мелани Жоли нарече грешката на Хунка "напълно неприемлива".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

3

Bad Horse

27.09 2023 в 10:18

Трагедията на Източна Европа през ВСВ е че е трябвало да избира между 2 чудовища, Хитлер и Сталин. Някои избират по-малкото чудовище, Хитлер. Но той пък губи войната, а Сталин оцелява и се пише даже победител.

Така че избелват интернационалния социализъм на Сталин, и очернят още повече националния социализъм на Хитлер, и това вече е толкова вкоренено в общественото съзнание, че да се спори е безполезно. Със същия успех можеш да кажеш на религиозен човек че основателя на религията му не е такъв, какъвто си мисли.

Камо ли да обяснаваш за разликата между различните организации под шапката на SS и че във Waffen SS са се били всякакви хора, повечето от които не са били нацисти. Имали са мюсулмански подразделения даже.

870

2

Constanza

27.09 2023 в 06:10

Надявам се, че твърдението на руското посолство все пак е проверено, преди да захвърчат оставки.

1236

1

БотоксПутю

27.09 2023 в 05:12

Така се прави в цивилизованите държави.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика