Предотвратиха терористично нападение в Македония

OFFNews 16 февруари 2019 в 08:36 3139 0

В Македония е било осуетено терористично нападение, планирано от привърженици на групировката "Ислямска държава", съобщи вътрешното министерство, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

Сигналът е получен от посолството на САЩ.

Вътрешното министерство на страната предприе оперативни мерки и са претърсени помещения в редица населени места, като са конфискувани предмети и устройства, които биха могли да се използват за нападение. Операцията е продължила над 5 часа в повечето градове на страната, заловено е и голямо количество оръжие. 

В акцията са арестувани 20 членове на ИДИЛ. 

Посолството на САЩ в Скопие издаде предупреждение към пътуващите в Македония американци: 

„Наблюдава се повишен риск от терористични атаки в Северна Македония, вдъхновени от екстремистка идеология. Терористичните организации и лица, вдъхновени от екстремистка идеология, възнамеряват да атакуват цивилни граждани, включително американски граждани в чужбина. Терористите все повече използват по-малко сложни методи за нападения срещу групи от хора на обществени места, включително използване на пистолети, превозни средства и остри предмети”

По официални данни към края на 2016 г. около 150 македонски граждани са се присъединили към ислямистите в Ирак и Сирия. Повечето от тях са вербувани сред албанското мюсюлманско малцинство, което съставлява около една четвърт от населението на страната, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови