Предложение в Киев: Часовете по руски да почват с: Русия е агресор, Путин е престъпник

Само ако всички родители на деца в даден клас са съгласни, ще се учи езикът на Пушкин и Путин в Украйна

OFFNews 15 април 2022 в 17:15 2750 2

Руски език може да се преподава в общообразователните училища в Украйна, само ако родителите на всички деца в класа го искат. Това заяви омбудсманът по образованието в Киев Сергей Горбачов.

"Необходимо е да се действа в стриктно съответствие със закона. И ако родителите не искат детето им да учи руски език, не е нужно да се създават такива паралелки в учебната програма“, каза той.

Горбачов добави, че руският все още е роден език за много граждани, въпреки факта, че е езикът на страната агресор.

„Ако всички в класа, подчертавам, всички родители са съгласни, че искат децата им да учат руски като избираем предмет, те имат конституционно право на това. Ако не всички родители са съгласни, този предмет няма да бъде в училище", обясни образователният омбудсман.

Той предлага да се преработи учебната програма и вместо руски да се включат други предмети – английски, математика, история и т.н.

„И ако се съгласим да преподаваме руски, тогава мисля, че всеки урок по руски език трябва да започва с думите: "Русия е страна агресор, Путин е военнопрестъпник, Русия е виновна за геноцид на украинския народ". Това са условията, при които този език може да се изучава“, добави Горбачов.

Ден преди това кметът на Житомир Сергей Сухомлин предложи да не се записват ученици в часовете по руски език през новата учебна година заради агресията на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови