Преди зимата Украйна ще евакуира всички цивилни от Донецка област

Причината е, че газоснабдяването е прекъснато и хората няма как да се отопляват

OFFNews 30 юли 2022 в 16:59 4320 5

ирина
Ирина Верешчук, вицепремиер на Украйна.

Правителството на Украйна ще въведе задължителна евакуация на хората от неокупираните райони на Донецка област преди началото на отоплителния сезон. Това обяви вицепремиерът и министър на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верешчук по време на телемаратон.

Тя припомни, че вчера, 29 юли, за постигането на тази цел правителството създаде щаб за евакуация на жителите на Донецка област.

"В Донецка област няма абсолютно никакви доставки на газ, всички газопроводи, които можеха да бъдат ремонтирани, бяха ремонтирани, но за съжаление врагът отново и отново унищожава всичко, което може да отоплява хората през зимата. Няма подходящо електрозахранване. С една дума - през зимата в Донецка област няма да има отопление. В член 33 от Кодекса за гражданска защита тази форма на евакуация е изрично посочена като задължителна. Вярвам, че това е отговорност на всеки възрастен член на семейството. В Донецка област има 52 000 деца, те трябва да бъдат евакуирани, не можем да ги изложим на смъртна опасност през зимата без отопление, без светлина, без възможност за отопление", каза тя.

Според нея най-малко 200-220 хил. местни жители ще трябва да бъдат евакуирани от Донецка област.

Верешчук също така отбеляза, че жителите на Донецка област ще имат възможност да откажат евакуация в писмен вид.

"Ако човек откаже, той ще трябва да подпише, че разбира и осъзнава всички последствия и носи лична отговорност за живота си. Ние сме демократична страна, не можем да принудим някого, но такъв формуляр ще бъде задължителен и с подпис", каза тя.

Следващият регион, който може да бъде евакуиран, е Запорожие. Там подаване на газ няма върху 65% от селищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

5

Опитваха се и преди да направят етническо прочистване на Донетска област, видно опитите продължаватю Там посрещат руснаците като освободители.

-240

3

редовно четящ

30.07 2022 в 19:56

За разлика от орките, които избиват рускоезичното население в Украйна, украинците са загрижени за живота на хората. Руzките малоумници с удоволствие осребрават смъртта на децата си! Спасибо сину за машину!
 
X

Да помогнем на украинските деца!