Правителството в Нидерландия подаде оставка

OFFNews 08 юли 2023 в 08:35 1846 0

Марк Рюте

Снимка БТА/AP

Марк Рюте

Нидерландското правителство подаде оставка, след като коалиционните партньори в него не успяха да постигнат съгласие за затягане на имиграционната политика. През есента ще има нови избори.

"Не е тайна, че коалиционните партньори имат различаващи се виждания за имиграционната политика. За жалост, днес трябва да заключим, че тези различия станаха непреодолими. Затова ще връча на краля оставката на кабинета“, каза министър-председателят Марк Рюте на предавана на живо по телевизията пресконференция, предаде БТА.

Премиерът добави, че следващата стъпка ще бъде да се свикат нови избори.

Кризата беше предизвикана от настояване на консервативната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на Рюте да се ограничи потокът от кандидати за убежище към Нидерландия, на което се противопоставиха две от формациите в четирипартийната му коалиция.

Тази седмица напрежението между управляващите се покачи неимоверно, след като премиерът поиска подкрепа за предложение да се ограничи влизането в Нидерландия на деца на бежанци от войни, които вече са в Нидерландия, и семействата на такива хора да трябва да чакат по най-малко две години, преди да могат да се съберат.

Последното предложение преля чашата на търпението на двете по-малки политически сили в коалицията Християнския съюз и либералите от партия „Демократи-66“ (Д66), което предизвика блокаж в работата на кабинета.

Коалицията на Рюте ще остане на власт като службено правителство до съставянето на нов кабинет след изборите, процес, който предвид фрагментирания нидерландски политически пейзаж обикновено отнема месеци, отбелязва Ройтерс.

Осведомителната агенция АНП предаде, като се позова на местната централна избирателна комисия, че вотът ще бъде произведен до средата на ноември.

В Нидерландия служебните правителства имат ограничени правомощия, но Рюте заяви, че това няма да повлияе на подкрепата на страната му за Украйна.

Нидерландската имиграционна политика поначало е една от най-строгите в Европа, но под натиска на десните партии премиерът от месеци търси начини да намали още повече притока на кандидати за убежище.

Подадените за миналата година заявления за убежище в Нидерландия са над 46 000, което е увеличение с една трета на годишна база. Въз основа на тези данни правителството предвижда, че в края на тази година нарастването на този брой може да се окаже още по-голямо и молбите за за закрила да достигнат до над 70 000 - и така да бъде надминат рекордът от 2015 г.

Петдесет и шесет годишният Рюте е най-дълго управлявалият премиер в нидерландската история, а на равнище ЕС е на второ място по този показател след унгарския си колега Виктор Орбан. Очаква се Рюте да поведе партията си и на следващите избори.

Сегашната коалиция на Рюте, която дойде на власт през януари миналата година, е неговото четвърто поредно правителство, откакто стана премиер през октомври 2010 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!