Пратеник на САЩ в Скопие ще призове за вписването на българите в македонската конституция

OFFNews 23 август 2023 в 21:43 2156 0

Габриел Ескобар

Снимка state.gov

Габриел Ескобар

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар пристига на посещение в Северна Македония в четвъртък.

Ескобар ще се срещне с президента Стево Пендаровски, премиера Димитър Ковачевски, както и с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Пристигането на Ескобар в Скопие идва след старта на парламентарната процедура за приемане на конституционните промени за вписване на българите в основния закон на страната - като условие за провеждане на втората междуправителствена конференция и продължаване на преговорите с Европейския съюз, отбелязва БТА.

ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в страната, е против вписването на българите в македонската конституция.

След края на изказванията по време на парламентарната сесия на 18 август - с единствена точка в дневния ред гласуване на необходимостта от промени в конституцията на страната - заседанието бе прекратено, а председателят на Собранието Талат Джафери обяви, че депутатите допълнително ще бъдат уведомени за това кога то ще продължи с гласуване. За гласуване на промените в конституцията са необходими две трети от гласовете на депутатите.

След заседанието премиерът Димитър Ковачевски обяви, че управляващите няма да се откажат от европейското бъдеще на страната и ще направят всичко възможно да осигурят необходимите 80 депутатски гласа за промените в конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!