Пожари в "Джунглата" след мигрантски бунтове срещу властите

OFFNews 26 октомври 2016 в 11:14 2727 0

Пожари унищожиха част от "Джунглата" - лагера за мигранти в Кале, докато френските власти продължават операцията по разрушаването му, която трябва да приключи до петък.

Тази нощ са били изпепелени бараки по основния път, водещ към лагера. Газова бутилка пък се е взривила и един мигрант е бил леко ранен, предава кореспондентът на Би Би Си.

Прочистването започна в понеделник и около 4000 мигранти - от общо около 7000 - бяха изведени от лагера и отведени в приюти във Франция.

Притесненията остават, защото някои от обитателите на лагера не се отказват от желанието си да прекосят Кале и да стигнат до Великобритания. "Джунглата" - символ на европейския провал в миграционната политика - е близо до пристанището на Кале и близо до тунела под Ла Манш.

Може да се каже, че досега операцията протичаше мирно, но с палежите тази нощ вероятно мигрантите показват, че не са съгласни с решението на френските власти за разселването им. 

Префектът на Па дьо Кале Фабиен Бюкшио заяви пред BFMTV, че има "традиция сред мигрантското население да разрушава домовете си, преди да ги напусне".

Миналата година повече от 1 милион мигранти, повечето от които бягащи от гражданската война в Сирия, пристигнаха в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови