Пожари обвиха Сидни в отровна мъгла

OFFNews 19 ноември 2019 в 10:53 2033 0

Сидни потъна в дебела отровна мъгла, подхранвана от пушека от пожарите, които бушуват по източното крайбрежие на Австралия от петък, предаде БТА.

Замърсяването на въздуха в града стигна опасни нива, сочат официални съобщения, според които концентрацията на фини прахови частици е достигнала в някои квартали 186 на милион - сравнима с тази в индийската столица Делхи. На местните жители е препоръчано по възможност да не излизат навън.

По обяд мъглата започна да се разсейва, но според метеоролозите вечерта отново ще се сгъсти.

Смята се, че фините частици дразнят дихателните органи и влошават сърдечните и белодробните заболявания, каза Ричард Брум от здравните власти в югоизточния щат Нов Южен Уелс.

Мъглата в щатската столица Сидни се дължи до голяма степен на дима на гигантския пожар, вилнеещ в два национални парка на стотина километра северозападно от града.

Пламъците бушуват от няколко дни и са изгорели вече близо 140 000 хектара савана.

Шестима души са загинали и стотина къщи - разрушени, при пожари в щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд от началото на пожароопасния сезон през септември. Очакват се повишени температури - до 40 градуса по Целзий, силни ветрове и намалена влажност на въздуха, което увеличава риска от нови пожари утре.

Над 110 огнища на пожари все още са активни. Пламъците са обхванали повече от един милион хектара растителност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови