Пожари евакуираха близо 3000 австралийци (снимки)

08 януари 2013 в 08:34 1452 0

Пожари. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Пожари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 3000 австралийци бяха инструктирани да напуснат домовете си в районите, където пореден ден бушуват големи горски пожари, предадоха световните агенции.

Опустошителни пожари бушуват в най-населения щат на Австралия, подхранени от „катастрофално” високите температури и силните ветрове. Заради стихията хората масово напускат домовете си в райони, където огънят заплашва населени места. Температурите отново се доближават до 40-те градуса в щата Нов Южен Уелс и може да достигнат 45 градуса в някои райони. Очаква се това да бъде и най-горещият за района на Сидни за последните 150 години. 

Противопожарната служба в Австралия предупреди, че пожарите са достигнали т. нар. "катастрофално ниво", което означава, че те са неконтролируеми и ще се разпространяват много бързо.

Властите предупредиха, че щатът Ню Саут Уелс е изправен пред най-високия риск от пожари в историята си с покачването на температурите до над 40 градуса по Целзий.  „Регистрирани са 100 пожара, като в момента се работи за овладяването на 20 от тях, които не са локализирани”, посочи представител на местните власти пред репортери. 

Най-висок е рискът в Шолхейвън, Илавара и имотите южно от Сидни, които са популярни летни туристически дестинации. 
Властите предупредиха още, че огънят приближава и имоти в Брого, на около 160 км южно от столицата Камбера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews