Пожар застрашава най-големите дървета в света

OFFNews 11 юли 2022 в 08:14 1492 0

Пожарът, застрашаващ националния природен парк Йосемити

Снимка Getty Images

Пожарът, застрашаващ националния природен парк Йосемити

Разрастващият се горски пожар в Калифорния застрашава най-голямата гора от гигантски секвои в националния парк Йосемити, съобщава Би Би Си. През последните 24 часа пожарът е удвоил размерите си. Смята се, че са изгорели 1591 акра.

Пожарникарите работят в труден терен, за да защитят някои от най-големите и най-стари дървета в света.

Жителите и къмпингуващите в близост до пожара са евакуирани, а гъстият дим е влошил качеството на въздуха в региона и е затъмнил живописните гледки на парка.

Пожарът започна на 7 юли. Той застрашава най-малко 500 гигантски секвои в горичката Марипоса, включително прочутия гигант Гризли, за който се смята, че е на около 3000 години.

Пожарът принуди близо 1600 души да се евакуират от района.

Причината за избухването му се разследва.

Топлите и сухи метеорологични условия затрудняват контрола на пламъците.

Гигантските секвои са едни от най-големите дървета на планетата. Най-голямото от тях е високо 83 метра, а диаметърът му в основата е над 11 метра. Те могат да живеят до около 3000 години.

Гората Марипоса заема историческо място в американската история като първата живописна природна зона, защитена от федералното правителство за "обществено ползване, курорт и отдих". Законът е подписан от президента Линкълн през 1864 г.

Миналата година хиляди гигантски секвои бяха унищожени от горски пожари в Калифорния.

Според официални данни досега в САЩ са пламнали над 35 000 горски пожара, което е доста над средното ниво за тази година.

По-високите температури и по-екстремните засушавания, причинени от изменението на климата, правят горските пожари по-чести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови