Пожар гори на руския самолетоносач ''Адмирал Кузнецов''

12 души са пострадали, трима са в неизвестност

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2019 в 20:23 6412 6

Тази сутрин при ремонт в Мурманск е възникнал пожар на руския самолетоносач „Адмирал Кузнецов“. До момента има информация за 12 пострадали и трима, които все още се издирват. Пожарът все още не потушен, пише ТАСС.

Пожарът е избухнал в първия енергоблок на авионосеца. Повече от две години „Адмирал Кузнецов“ се ремонтира в завод „Звездичка“ в Мурманск. Инцидентът възниква при заваръчни работи, свързани с подмяната на електрооборудване. Искра е попаднала в трюма, където е имало разлят мазут. Първи за пожара съобщава Агенция „Интерфакс“ около 11:00 часа преди обяд (московско време). По първоначалната информация е имало един пострадал. След това те се увеличават до 12.

По време на пожара в завода е имало повече от 400 души, сред които цивилни работници и много военни. Оперативните служби и пожарникарите помогнали на хората да напуснат задимените помещения, а пожарът бързо обхванал нови сектори. На борда не е имало боеприпаси и самолети. Пожарникарите часове наред се опитвали да ограничат огъня, защото в този отсек горели кабели. В реанимацията има настанен работник с черепно-мозъчни травми и още няколко човека с дихателни проблеми. Няма опасност за техния живот.

Няколко души продължават да се издирват, пише Агенция ТАСС. Щетите по самолетоносача все още не са ясни. Корабостроителната компания води собствено разследване и виновните ще бъдат наказани, уверява пред ТАСС директорът на фирмата.

В корабостроителницата се надяват, че пожарът няма да се отрази на сроковете за ремонта на самолетоносача, който по график трябва да завърши през 2022 година.

В гасенето на пожара участват щатните пожарникари от екипажа на „Адмирал Кузнецов“, защото те най-добре познават структурата на кораба, съобщава пресслужбата на Северния флот на Руската федерация.

Припомняме ви, че самолетоносачът влезе за ремонт, след като на 30 октомври 2018 г. потъна единственият руски плаващ док, в който може да се ремонтира авионосещия кораб "Адмирал Кузнецов". Той потъна след авария, докато самолетоносачът напускаше огромното съоръжение. Причината бе прекъсване на електрозахранването, поради което са спрели да работят помпите за потапяне или издигане на дока, след това цистерните на съоръжението са напълнили с баласт и то бързо се е потопило.

Тогава върху палубата на самолетоносача падна кулокран. Имаше и четирима ранени работници. ПД-50 е построен в Швеция през 1980 г. по поръчка на военноморския флот на СССР. Докът е дълъг 330 м, широк е 67 м, и може да издига до 80 000 тона. Работната му площадка е 23 000 кв. м, което го прави един от най-големите плаващи докове в света и единственият в европейската част на страната, където може да се ремонтират едротонажни кораби и стратегическия ядрени подводници.

Това е причината ПД-50 да бъде използван за издигане и превоз до брега през 2001 г. на повърхността на останките от потъналата след експлозия на борда подводница "Курск".

През 2018 г. Евгений Гладишев от компанията собственик "Звездочка" коментира, че ремонтът на "Адмирал Кузнецов" ще продължи в близкия кораборемонтен завод. Днес на Гладишчев отново му се наложи да отговаря на горещи въпроси свързани с поредния инцидент на ремонтиращия се руски самолетоносач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

6

Рабиндранат Тагор

14.12 2019 в 09:09

Кузя жил, Кузя жив, Кузя будет жить!

За страх и ужас на враговете!

8130

5

ds

13.12 2019 в 11:49

разлят мазут да пламне от заваръчна искра - супер виц.

22092

4

Стефан

13.12 2019 в 05:35

Ти някога виждал ли си как е направен велосипеда?
А моторетката?
А автомобилът отвътре?
А камионът отдолу?
А най-малко корабче отвътре?
Ти имаш мнение по съвършенно изумителни технически структури, за мащабите и сложността на които, не си и чувал нито дума?
Изложи техническото си виждане, а не локвата от вино и туршия, която стомахът ти не е удържал днеска.
Понеже отдавна сам си жалък, мизерен троле.

1245

3

rrr11

13.12 2019 в 00:20

Тук май си имаме руснак за модератор. Не знаех, че има правило в сайта, според което не може да се критикува руската техника. Ставате все по-жалки.