Повярвах, че лъжата е приемлива и загубих всичко: 3,5 г. затвор за 'мозъка' на корупционния прием за богаташки деца в US колежи

Александра Маркарян 05 януари 2023 в 13:43 6456 2

Уилям Сингър напуска съдебната зала, където беше произнесена 3,5-годишната му присъда.

Снимка Getty Images

Уилям Сингър напуска съдебната зала, където беше произнесена 3,5-годишната му присъда.

Три години и половина във федерален затвор ще лежи организаторът на мащабна измама за корупционен прием на богаташки деца в американски колежи Уилям „Рик“ Сингър. В сряда той получи най-продължителната присъда по делото, което разтърси американската система за висше образование.

Заради замесването си в Операция „Варсити блус“ бяха осъдени повече от 50 души, включително известни личности и изпълнителни директори на големи компании.

В рамките на схемата богати родители, отчаяни да вкарат децата си в елитни университети, плащали огромни суми с посредничеството на Сингър (който превеждал парите за подкупи), за да мамят на стандартизирани тестове, да подкупват университетски спортни треньори и администратори с влияние върху приема.

През март 2019 г. Сингър се призна за виновен в заговор за рекет, заговор за пране на пари, заговор за измама на САЩ и възпрепятстване на правосъдието.

Той сътрудничи на правителственото разследване в месеците преди публичното обявяване на делото и в годините след това.

Във федералния съд в Бостън в сряда Сингър се извини за действията си и заяви, че моралът му е останал на заден план. "Загубих етичните си ценности и съжалявам толкова много. Честно казано, срамувам се от себе си", заяви Сингър. Той признава, че моралният му компас е бил „изкривен от уроците, които баща ми ми даде за конкуренцията. Приех убеждението му, че разкрасяването или дори лъжата са приемливи, стига да има победа".

Сред осъдените по делото бяха актрисите Лори Лафлин и Фелисити Хъфман, които са били клиенти на Сингър. През 2020 г. Лафлин излежа двумесечна присъда, след като със съпруга си, модният дизайнер Мосимо Джанули (излежал пет месеца), „уредили“ срещу 500 хил. долара подкуп прием на двете си дъщери в Университета на Южна Калифорния.

Сега ще трябва да плати 10 милиона долара обезщетение на федералното правителство.

Прокурорите поискаха шестгодишна присъда за Сингър и 10,6 млн. долара за Службата за вътрешни приходи на САЩ, тъй като не е платил данъци върху сумите, които е получил.

Адвокатите му настояваха за 12 месеца домашен арест или 6 месеца затвор заради сътрудничеството му с правосъдието при разследването на скандала.

Прокурорите твърдят, че Сингър е прибрал повече от 25 млн. долара от клиентите си и е изплатил повече от 7 млн. долара подкупи на треньори в елитни американски колежи, включително USC, Йейлския университет и Станфордския университет.

Пред съда Сингър признава, че е „загубил всичко“, включително всичките си активи. Казва, че сега живее в парк, където учи възрастни и деца с аутизъм да управляват лодка с гребло.

"Семейството, приятелите и професионалната общност ме осъдиха (с право), ще ми остане славата на "мозъка на Varsity Blues" - казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

2

IvanGrozn

05.01 2023 в 17:27

Да и ги ловят и отиват в затвора, защото там работят институциите. Никой не е над закона. В България няма осъдени за подкупи, защото няма корупция нали? Дали? А да не говорим за ръската кочина.