Повест за добрия лидер Лукашенко. Беларуският диктатор помилва блогърката София Сапега

OFFNews 07 юни 2023 в 19:21 4066 3

Снимка Олег Кожемяко

Блогърката беше посрещната на входа на затвора от губернатора на Владивосток Олег Кожемяко.

Отвлечената от специалните служби на Беларус блогърка и пътничка на RyanAir София Сапега, която беше осъдена в Минск на 6 години затвор за администрирането на канал, отразяващ протестите срещу беларуския диктатор Алексанъдр Лукашенко, е била помилвана и предадена на Русия, съобщи телевизионният канал РБК. Указът за нейното помилване е бил подписан от Лукашенко на 6 юни по молба на руската страна.

Сапепа беше задържана на летището в Минск заедно с главния редактор на телеграм канала Nexta Роман Протасевич, след като служители на беларуското КГБ принудиха с помощта на ръководството на въздушния трафик самолет на RyanAir, изпълняващ полет FR4978 от Атина до Вилнюс да кацне в Минск след фалшив сигнал за опасност. Във въздуха бяха вдигнати изтребители Миг-29 на ВВС на Беларус, а след кацането на пътническия самолет в Беларус службите арестуваха Протасевич и Сапега.

В ареста режимът на Лукашенко успя да пречупи Протасевич, който направи самопризнания, както и признания, уличаващи Сапега. Сапега беше уличена в администрирането на канала „Черната книга на Беларус“ и осъдена на 6 години затвор. Блогърката поиска да излежи присъдата си в затвор в Русия и подаде за това искане, което трябваше да бъде разгледано от беларуски съд, но междувременно е била разгледана предишна нейна молба за помилване. През май минският диктатор помилва и Протасевич.

Приятелски настроените към Лукашенко медии в Русия пишат, че Сапега е благодарила на диктатора за помилването. „За възможността да се завърна у дома при майка ми и баща ми. За това, че ми даде втори шанс. Не е даван на много хора, но аз наистина бях голяма късметлийка“, казва Сапега, цитирана от РБК.

На 7 юни София Сапега е била предадена на руска делегация, водена от губернатора на Приморския край (Владивосток) Олег Кожемяко, който трябва да заведе блогърката обратно в родния й край. Момичето беше посрещнато от Кожемяко на входа на затвора, в който беше въдворена, а навън и беше върнат задграничният паспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

3

Того

08.06 2023 в 05:39

Беларус с Лукашенко е втората терористична държава в Европа, след Руzия.

22548

2

dolivo

07.06 2023 в 21:09

той жив ли е?

318

1

Valioka

07.06 2023 в 19:53

св.Лукашенко милостивия...