Повече от десетилетие Русия имала 'къртица' в US посолството в Москва

OFFNews 03 август 2018 в 11:22 3901 0

Руска шпионка е работила тайно в американското посолство в Москва повече от десетилетия, разкри американското контраразузнаване, разкри британския в. "Гардиън".

Жената била наета от американските тайни служби имала достъп до вътрешната мрежа и системата от имейли, което и е осигурило достъп до секретни материали, включително дневните графици с ангажиментите на президента и вицепрезидента на САЩ.

Тя е работила за тайните служби в продължение на години, преди да я заподозрат през 2016 година по време на рутинна проверка на сигурността от двама разследващи от регионалното бюро по сигурността. През януари 2017 г. те предупредили, но Сикрет сървис не провели пълно разследване. Вместо това службата тихомълком оставила жената да си отиде няколко месеца по-късно, вероятно за да избегне възможната конфузна ситуация, ако се разчуе.

По същото време - в средата на 2017 г. - Русия обяви, че САЩ трябва да намалят броя на служителите си в посолството. Враждебността бе в отговор на мярката на президента Обама, който експулсира десетки руски дипломати. От посолството в Москва си отидоха няколкостотин души.

"Американският конгрес се фокусира върху руските хакери, докато е възможно цялата информация, от която те са се нуждаели, да е била получавана заради вътрешен пробив в Сикрет сървис.

Нейната дейност на кражба и споделяне на информация може да хвърли повече светлина за това как руснаците са успели да хакнат президентските избори", коментира източникът на "Гардиън".

От Държавният департамент на Съединените щати отказаха коментар по случая като заявиха, че ще проучат внимателно изтеклата в медиите информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови