Повдигнаха още едно обвинение срещу Янукович

OFFNews 06 март 2014 в 18:50 2284 2

Виктор Янукович

Украинската Главна прокуратура повдигна още едно обвинение срещу бившия президента страната Виктор Янукович, съобщава Укринформ.

Янукович е обвинен, че през 2010г. по противоконституционен начин е изменил Конституцията на Украйна и така е завзел държавната власт.

Тези действия на бившия президент са квалифицирани за престъпление по част 2 на чл. 109 от Наказателния кодекс на Украйна- за постъпки, насочени към насилствено сваляне или промяна на конституционно установения ред или завземане на държавната власт.

Това е третото обвинение срещу Виктор Янукович. Предишните две са за призив за сваляне на конституционния ред в Украйна и за умишленото убийство на протестиращи на Майдана в Киев.

На 22 февруари Върховната Рада на Украйна гласува оставката на Янукович от поста президент. Тогава той обяви, че не приема това решение и не смята да напуска страната.

След това обаче, Янукович изчезна и на няколко пъти се опита да напусна страната, като в крайна сметка разпространи обръщение, в което заяви, че все още е законния президент на Украйна, но и поиска защита от Русия.

Само ден по-късно Виктор Янукович проведе пресконференция от руският град Ростов на Дон, където заяви, че ще продължи да се бори за Украйна. В момента бившият президент живее в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!