Повдигнаха обвинения на ливанския премиер за взрива в Бейрут

OFFNews 10 декември 2020 в 19:53 1522 0

Ливанският премиер в оставка Хасан Диаб и трима бивши министри са обвинени в небрежност заради взрива на пристанището в Бейрут, предаде Би Би Си. 

След взрива на 4 август загинаха над 200 души, а хиляди бяха ранени.

Съдебни източници съобщиха, че четиримата ще бъдат разпитани следващата седмица. Те са получавали предупреждения за опасното съхранение на тонове амониева селитра, съхранявани в опасен стар склад в продължение на шест години, добави източникът.

Пожарът предизвика детонацията на 2750 тона от химикала, причинявайки експлозия. Щетите от мащабния взрив се оценяват на над 4,6 милиарда долара.

Ливанският премиер заяви, че съвестта му е чиста и добави, че е изненадан от обвиненията. 

Кабинетът му подаде оставка дни след трагедията, за която Диаб обвини "корумпирана система..., която е по-голяма от държавата". 

Премиерът в оставка и останалите трима обвиняеми - бившите министри на финансите Али Хасан Халил, на благоустройството Юсеф Финианос и на транспорта Гази Зеайтер - са първите политици, които са обвинени в разследването от съдия Фади Саван.

Бедствието усложни дълбоката икономическа криза в Ливан, която доведе това хиляди хора да излязат на улицата, с искане за отстраняване на политическия елит, който те обвиняват лошо управление и небрежност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!