Потвърдиха 12-годишната присъда за държавна измяна на физика Голубкин

OFFNews 19 юни 2024 в 19:10 2463 2

Валерий Голубкин

Снимка T.ME/MOSCOWCOURTS

Валерий Голубкин

Руски съд потвърди 12-годишната присъда за държавна измяна на физик, обвинен, че е предал тайни за хиперзвукови технологии на Нидерландия, съобщи Ройтерс, като се позова на руска правна асоциация.

Валерий Голубкин, специалист по аеродинамика и топлообмен на въздухоплавателни средства в Московския институт, бе арестуван през декември 2022 г. и бе признат за виновен през юни 2023 г.

През април Върховният съд на Русия нареди делото да бъде разгледано повторно в отговор на жалба от страна на защитата на Голубкин.

Правната асоциация "Първи отдел", специализирана в защитата на хора, обвинени в измяна и шпионаж, каза, че разследващите са установили, че ученият предал поверителна информация за хиперзвукови пътнически самолети на Нидерландия, която отхвърли обвиненията.

"Знаем със сигурност, че няма престъпление в действията на Голубкин, той е действал строго в рамките на закона. Изпращането му в затвора е удар не само върху правната система, но и върху научните среди в Русия", заяви адвокатът Евгений Смирнов от "Първи отдел". 

Голубкин е един от няколко руски учени, обвинени в измяна през последните години във връзка с подозрения, че са предали чувствителни материали на чужденци.

Миналия месец физикът Анатолий Маслов, експерт по хиперзвукови ракети, бе осъден на 14 години затвор, напомня БТА.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    2

    dolivo

    20.06 2024 в 07:26

    Хитлер обичаше ли физиците?

    145

    1

    Джендо Джедев

    19.06 2024 в 22:33

    Навремето е била същата работа и с Корольов. Историята се повтаря.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16