71-годишен професор по физика получи 12 г. от московски съд за държавна измяна

Според Валерий Голубкин делото срещу него е заради участието му в международен проект за създаване на свръхзвуков самолет

OFFNews 26 юни 2023 в 16:50 3442 4

Голубкин

Снимка T.ME/MOSCOWCOURTS

Проф. Валерий Голубкин по време на делото.

Московският градски съд осъди 71-годишния професор от Московския физико-технологичен институт (МФТИ) Валерий Голубкин, обвинен в държавна измяна, на 12 г. в колония със строг режим. Това беше присъдата, която прокурорът поиска за него миналата седмица, съобщи Би Би Си.

Голубкин е професор, доктор на техническите науки, водещ изследовател в Централния аерохидродинамичен институт (ЦАГИ) и автор на научни трудове за проектирането на свръхзвукови самолети. Именно за предаването на доклади за работата по хиперзвуковите граждански самолети в чужбина е обвинен ученият.

През пролетта на 2021 г. Голубкин е обвинен в държавна измяна и оттогава е в следствения арест.

Шест месеца след ареста си той пише писмо от затвора, в което казва, че делото срещу него е заведено заради участието му в международен проект за създаване на високоскоростен пътнически самолет, чийто работен план е одобрен от Министерството на промишлеността и търговията.

Голубкин настоява, че е невинен. Според адвоката му Александър Тимошенко ученият дори не е имал достъп до държавни тайни.

"Той е физик, обясни ми с какво се занимава, какви въпроси от теоретичната физика. Той не е имал достъп до държавни тайни", бе категоричен Тимошенко.

Нещо повече, както пише правозащитният проект First Division, преди Голубкин да изпрати докладите на колегите си в Нидерландия, три комисии наведнъж потвърдили, че те не съдържат държавни тайни.

Според проекта разследването твърди, че Голубкин е изпратил докладите в чужбина по нареждане на своя началник Анатолий Губанов, който също е работил в МФТИ и ЦАГИ. Губанов е арестуван по обвинение в държавна измяна през декември 2020 г.

Дъщерята на Валерий Голубкин Ирина заяви пред репортери след произнасянето на присъдата, че роднините на учения нямат "никаква надежда за справедливост, (за) оправдателна присъда още по-малко".

"С нашите закони е много лесно да се намерят престъпници сред учените. Това е кърлеж, това е звезда на нечии пагони, това са бонуси", каза тя (цитирана от Медиазона, обявена от руските власти за "чуждестранен агент").

Адвокатът на учения Мария Ейсмонт заяви, че защитата ще обжалва присъдата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

4

Анализи

26.06 2023 в 18:50

Престъпният путинов режим в действие. Другарят Копейкин е много доволен.

12407

3

Bad Horse

26.06 2023 в 17:48

Руските съдилища много рядко издават оправдателни присъди. Почти никога. Това трябва да ви говори достатъчно.

345

2

Джендо Джедев

26.06 2023 в 17:46

Разказал е някой политически виц и айде - станал предател. В тая клета кочина не е като да нямат опит с подобни работи. Само като си помисля как са били малтретирани Корольов и Сахаров...

12078

1

edin slep

26.06 2023 в 17:01

Е да, в чужбина дават мило и драго да се докопат до тайните на руския хиперзвуков самолет, хиперзвукови торпеда, ракети за многократно използване, най-съвременни процесори ...

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика