Посредникът между Путин и Ердоган

ОFFNews 20 декември 2016 в 18:00 6121 2

Посланикът на Русия в Турция Андрей Карлов беше застрелян вчера по време на откриване на фотоизложба в Анкара.

62-годишният Карлов поема поста на посланик в Анкара през 2013 г.

Преди това е руски посланик в Северна Корея, бил е и ръководител на консулския департамент в Министерство на външните работи на Русия. Говорил отлично английски и корейски. Има един син. 

Работата му бе свързана със сложните отношения между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, пише журналистът от "Гардиън" Люк Хардинг, кореспондент за изданието от Москва и отразявал войните в Либия, Сирия и Афганистан. 

Традиционно топлите връзки между двете страни бяха обтегнати от войната в Сирия, когато в края на 2015 г. Турция свали руския изтребител "Су-24" на границата между Турция и Сирия.

Два месеца след инцидента, през февруари, Карлов категорично обвини Турция за кризата. Според него руският самолет не е навлизал в турското въздушно пространство. Той твърдеше, че няма доказателства за това, че руски бомби са удряли по сирийски цивилни.

Карлов сподели пред агенция ТАСС: "Турските власти извършват все по-войнствени актове срещу Русия... При такива обстоятелства не виждам особени перспективи за подобряване на отношенията."

В действителност отношенията между страните се стоплиха доста по-бързо от очакваното, след като Турция се извини за свалянето на руския изтребител, а през август Путин и Ердоган се срещнаха и създадоха "хлабав" анти-западен алианс. 

Карлов казваше, че определя работата си в Турция като "защитаване на руския национален интерес" и осигуряване на "обективна информация". Според него турските медии представят Руския като враг, но "въпреки това не среща враждебно отношение от страна на гражданите."

"Ние наистина имаме много добри и надеждни приятели тук. Сигурен съм, че това приятелство няма да бъде разрушено от пропагандистко напрежение", посочва той. 

Карлов работи в областта на чуждестранните отношения от 1976 година. Той завършва Московския институт за международни отношения, най-престижната академия за дипломати в страната.

По време на кариерата си ръководи 236 дипломатически мисии в 146 държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!