Последен транш за Атина, край на гръцката криза

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2018 в 07:11 7325 0

Гърция излиза от спасителния план. Министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха за условията по гръцкия дълг. Договорени бяха мерки за облекчаването му и за още един последен транш за страната.

Това стана ясно тази нощ след продължилата над шест часа среща в Люксембург между министрите на финансите от еврозоната. 

Гърция е изпълнила всички условия, след 8 години вече няма нужда от финаносова подкрепа, заяви Мариу Сентену, председател на Еврогрупата, цитирана от БНТ. По силата на споразумението, европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми.

Това е краят на гръцката криза, който настъпи тук в Люксембург. Гърция също е доволна от изхода, каза Пиер Московиси, европейски комисар по икономическите и финансовите въпроси. 

След излизането от спасителната програма Атина ще е обект на стриктно наблюдение. За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови