Посланикът на Великобритания се завърна в Киев

OFFNews 04 май 2022 в 09:12 1133 0

Снимка twitter/melsimmonsfcdo

Толкова е очевидно. От самото начало става въпрос за удар върху украинската нация, заяви посланикът на Великобритания в Украйна Мелинда Симънс след завръщането си в Киев в интервю за Би Би Си.

Служителите на британското посолство бяха преместени в западния град Лвов малко преди началото на офанзивата. Симънс пристигна в Киев късно вечерта в петък, след като Обединеното кралство обяви, че ще отвори отново посолството си в украинската столица като знак, че ще се бори срещу руската инвазия в Украйна. 

Завръщането й идва на фона на заплахите на Москва за "възможни атаки срещу британски обекти в Киев" заради подкрепата на Украйна от страна на Великобритания.

Пред Би Би Си дипломатът определи завръщането си като "невероятно емоционално", като отбеляза, че Киев е "правилното място" за нея и всички други посланици в Украйна.

"Не минимизирам (риска - бел.ред). Не го отхвърлям. Трябва да го вземете предвид, но аз все още съм тук. Тук има 27 посланици, така че това са доста дипломати, към които да се насочат", каза Симънс пред The Observer. 

"Тук съм с "повишено ниво на защита на сигурността" и имам предвид този потенциален риск, но засега се чувствам комфортно да работя при тези обстоятелства", добави тя.

Симънс каза още, че украинците са благодарни за нейното завръщане, а отношенията между двете страни (Украйна и Великобритания - бел.ред.) остават силни.

Посланикът разказа и за шока си, докато минавала покрай "бомбардирани" детски площадки, училища и болници на път за столицата.

По-рано днес британският премиер Борис Джонсън похвали завърналите се британски дипломати в Украйна, като заяви, че е "много горд". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови