Посланикът на Украйна в Анкара: Турция купува от Русия откраднато украинско зърно

Красимир Крумов 03 юни 2022 в 14:16 8332 5

Балкерът „Михаил Ненашев“

Снимка OFFNews

Според системата за локализация на плавателните съдове от 30 май балкерът „Михаил Ненашев“ е акостирал на пристанището в Искендерун.

Турция е в списъка на страните, които купуват от Русия откраднато украинско зърно. Това съобщи посланикът на Киев в Анкара Василий Боднар, цитиран от Ройтерс. Дипломатът допълва, че по повод на създалата се ситуация се е обърнал към турските власти и Интерпол, за да бъде установено кой е замесен в транспорта на зърно през турските териториални води. Според властите в Украйна до момента Русия е откраднала над половин милион тона зърно.

Думите на украинския посланик намират потвърждение в разследванията на журналисти по проекта SeaKrime, анализирали трафика на плавателни съдове пристигащи и заминаващи от окупирания Крим.

Руският балкер „Михаил Ненашев“ след вземане на товар от зърнения терминал „Авлита“ в окупирания от Русия Севастопол се е насочил към турското пристанище Искендерун в Средиземно море, съобщи изданието „Порти Украини“ с позоваване на проекта SeaKrime.

Това е вторият подобен курс на балкера от Севастопол за Турция. През април журналисти от проекта SeaKrime са засекли сходен курс до Дериндже. Балкерът е специализиран плавателен съд за превоз на неопаковани товари директно в трюмовете и се използва за превоз в частност на зърнени товари.

Корабът „Михаил Ненашев“ беше под наблюдение покрай неуспешния му опит да достави в Египет партида от 27 хиляди тона украинска пшеница, открадната от Русия в окупираните територии. Египет след намесата на украинската дипломация отказа да приеме зърното, корабът отплава за сирийското пристанище Латакия.

На 22 май капитанът на плавателния съд е изключил автоматичната система за идентификация AIS и е взел курс към Севастопол. През нощта на 22 срещу 23 май корабът е влязъл в Севастополския залив и е акостирал на терминала на фирма „Авлита“ (вписана като „Авал“ в руските регистри). В нощта на 25 срещу 26 май Михаил Ненашев е напуснал окупирания Севастопол и на сутринта е включил AIS. В статуса на кораба е било посочено, че е „натоварен“, а като дестинация е изписан Искендерун в Турция.

Според Украйна товарът на кораба "Михаил Ненашев" е контрабанден, тъй като движението му през държавната граница на Украйна в пристанище Севастопол не е регистрирано в съответствие със закона от граничните и митническите служби на Украйна. В същото време в пристанището на Искендерун зърно от окупирания Севастопол разтоварва и плаващият под сирийски флаг „Финикия“. Корабите "Надежда", "Вера" и "Сормовский-48" редовно пък доставят зърно от Керч и Севастопол до турското пристанище Самсун.

Република Турция допуска масови нарушения на собственото си окръжно № 635/2017 на Камарата по корабоплаване към Търговско-промишлената палата, което забранява морските търговски комуникации с окупирания Крим, отбелязва SeaKrime.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

5

редовно четящ

03.06 2022 в 20:51

Sawall, характеристиката на Ердоган е изключително точна!

1220

4

хr4

03.06 2022 в 19:16

Ермалък така купуваше и петролец от ИДИЛ преди време.Морал? Няма такива филми. Важното е да е евтино, та да си подпре избушената икономика, че иначее...

-5531

3

Ран Босилек

03.06 2022 в 16:09

Нищо, нали пък купувате Байрактари за скрап, ще траете.

10298

2

AntiZ

03.06 2022 в 14:51

Sawall, тоя фес е пътник! Никого не може да излъже! Мале като си спомня, как простака от Банкя отиде на крака да му се мазни, мутрата му недна...

12182

1

sawall

03.06 2022 в 14:47

Турция подкокуросва и двете страни и хич не им пука: пари от дронове, безплатна реклама за военно-промишления им комплекс, отслабена Русия, възможност да се отварят на Запада като блокират Швеция и Финландия за НАТО, междувременно колят и бесят в Кюрдистан... И никой не може да им каже копче. Ердоган е гад, ама е хитра гад.