Посланикът на САЩ в НАТО: Алиансът е сигурност за България, имаме нужда от българския поглед и опит

САЩ ще помагат и в двете войни - и в Украйна, и в Близкия изток. Израел ''може да разчита на приятелите си''

OFFNews 24 октомври 2023 в 12:22 1195 2

 Джулиан Смит

Снимка Стопкадър

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит

Базите на НАТО в България са защита от външни заплахи. Алиансът е сигурност за България. Но това е двупосочна улица - НАТО се нуждае от страната, има нужда от нейния поглед и опит. 

Това заяви посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит в интервю пред журналиста Асен Генов. Смит е работила в администрацията на президента Барак Обама, в Пентагона и в Белия дом, а сега представлява Съединените американски щати в Алианса.

Попитана дали ще има нови бази на НАТО в България и какво печелим или губим от това, Джулиан Смит обясни, че посланието е много ясно - базите, като част бойните групи например, са защита на България от външни заплахи.

"Не сме тук, за да наложим на страната нещо, което тя не иска, но от правителството чухме, че са заинтересовани от приемането на една от тези бойни групи, в които натовски страни формират батальон. Тези части могат да се обучават и подготвят заедно. Това е за България, а не срещу нея. Положително е, защото усилва вашата възпираща сила и вашата отбрана", категорична е тя.

Според Смит Европейският съюз играе важна роля за България и САЩ подкрепят "с цялото си сърце" това. Посланикът допълни, че САЩ вярват в европейския проект и искат България да си сътрудничи тясно с ЕС.

"Но не искаме да е или-или. НАТО е съсредоточен изцяло върху сигурността на България, помага при много различни предизвикателства - например кибератаките, дезинформацията. Окуражаваме българите да подкрепят членството и в НАТО, и в ЕС, защото могат да помогнат на страната, да донесат сигурност и просперитет. Вярваме, че България се нуждае от тях", посочи тя. 

Смит припомни, че нищо не се случва без подкрепата на всички 31 страни членки на НАТО и всяка държава има политически контрол, включително България.

Русия-НАТО-САЩ: Дезинформация и пътят на Москва 

Попитана има ли доказателства за твърдението на Русия, че САЩ и НАТО са измамили СССР и днешна Русия, че Алиансът няма да се разширява на изток към границите на Русия, че Горбачов също е измамен (първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов), Смит обясни: 

"Русия много обича да разпространява дезинформация и контранаративи, които не е задължително да са основани на факти. Те имат ревизирана версия на събитията след падането на Берлинската стена (в нощта на 9 срещу 10 ноември 1989 г.) и след разпада на СССР". 

Посланикът на САЩ допълни, че през годините Русия е твърдяла, че САЩ, НАТО и Западът се опитват да отслабят Русия и да я променят по някакъв начин.

"Щатите, заедно с много европейски страни, се опитваха да помогнат на Русия да се интегрира по някакъв начин и да влязат в диалог с нея за бъдещата ни колективна сигурност", каза още Джулиан Смит. 

Посланикът на Щатите в НАТО припомни, че създаденият в края на 90-те години на миналия век Алианс цели да позволи на Русия "да дойде и да бъде партньор, не член. Да е сред равни и да обсъжда общи предизвикателства". 

Според Смит обаче, вместо Русия да се възползва от форумите и да скъси дистанцията с Европа и САЩ, тя е поела по различен път: "През 2008 г. влезе в Грузия, през 2014 г. - в Крим, а наскоро започна непровокирана война в Украйна". 

Американският посланик допълни, че сега, след като Русия не е постигала стратегическите си цели, е склонна да разпространява дезинформация. НАТО обаче работи с всички партньори, за да излезе истината наяве и обществата да разберат, че Алиансът е сила на доброто. 

Тя коментира и ескалацията на конфликта в Близки изток, прераснал във война между Израел и терористичната групировка "Хамас" в Газа. Джулиан Смит определи като "трагична" терористичната атака. 

Войната в Газа: САЩ са приятели на Израел, ще помогнат за справянето ѝ с терористите 

Смит припомни посещението на президента Джо Байдън в Израел, който е изпратил послание до всички регионални играчи колко е важно конфликтът да не се разрасне. 

"Ще видите хуманитарната помощ на САЩ в Газа, ще окажем натиск върху нашите приятели в Израел да ограничат цивилните жертви и отново призоваваме играчите в региона да не се включват в тази война", каза тя.

Според нея САЩ могат едновременно да помагат и в двете войни - и в Близкия изток, и в Украйна.

"Можем да помогнем на Украйна да се справи с руската агресия и да помогнем на Израел в тези тежки времена да се справи с терористите от "Хамас", категорична е посланичката. 

Тя допълни, че НАТО няма директна роля при конфликта в Израел, но при срещата миналата седмица между министрите на отбраната в Алианса военният министър на Израел е имал възможността да каже от какво се нуждае страната му. "Мисля, че нашият фокус ще остане Украйна, но съюзниците в НАТО ще намерят начин да подкрепят и Израел", заяви Джулиан Смит.

Украйна - помощта е устойчива  

Смит припомни, че посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел миналата седмица е била не само с членове на НАТО, а с общо 50 държави, които спомагат за сигурността. Според нея Зеленски си е тръгнал не само с политическа солидарност, но и с реална подкрепа, с неща, от които имат нужда в момента - въздушна защита, боеприпаси, артилерия.

На въпрос ще повлияе ли това, че Конгресът на САЩ няма председател, а помощта за Украйна зависи именно от него, Смит посочи, че според нея републиканците ще успеят да изберат председател. САЩ имат правомощия и ресурс от 2022 г. да продължат да подкрепят Украйна. 

Байдън ще поиска пакет от 100 млрд. долара, значителна част от които да са за Украйна. 

Разширяването на НАТО

Според американския посланик в НАТО има голяма вероятност Алиансът да се разшири.

"Очакваме, че до няколко седмици Турция ще довърши ратификацията за приемане на Швеция в НАТО", каза тя и допълни, че Унгария също е уверила, че ще довърши процеса по ратификация. Посланикът на САЩ се надява Швеция да се присъдени като пълноправен член до края на 2023 г.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

24.10 2023 в 15:44

Грешка: милитаризация!

-529

1

6екеr4о

24.10 2023 в 15:03

Светът се изроди! Нещата стават все по-контрастни, направо черни или бели...

А и такава безумна и повсеместна милитарияция не е имало и по времето на Студената война...
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша