Послание от Иран към Ирак: Дори един американец ви е много

OFFNews 30 април 2023 в 09:24 3920 6

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей и президентът на Ирак Латиф Рашид.

Снимка БТА/АП

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей и президентът на Ирак Латиф Рашид.

Съединените щати са ненадежден приятел. Ирак не бива да допуска американски войски на своя територия - заяви върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей на президента на Ирак Латиф Рашид снощи, предаде Ройтерс.

Иран, който има силни връзки с Ирак, се противопоставя на военното присъствие на САЩ по границите си с Ирак и Персийския залив с аргумента, че западната военна намеса е в основата на несигурността в региона.

"Американците не са приятели на Ирак. Американците не са приятели на никого и дори не са лоялни към европейските си приятели", цитира Хаменей държавната медия в страната.

Американските национални агенции за сигурност разследват изтичането на класифицирани документи, според които САЩ шпионират свои съюзници, включително Украйна, припомня Ройтерс.

"Дори присъствието на един американец в Ирак е твърде много", казва Хаменей на Рашид, който беше в Техеран с делегация. Целта на посещението му беше укрепване на връзките между двете съседни държави.

САЩ поддържат около 2 500 свои военни в Ирак с аргумента, че помагат на местните войски в борбата с "Ислямска държава", която превзе територии в страната през 2014 г.

"Основните усилия на Ирак са насочени към задълбочаване на отношенията с Иран и решаване на някои оставащи въпроси между двете страни", каза Рашид, без да споменава връзките на Ирак със САЩ.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

6

Valioka

02.05 2023 в 00:50

Моля, администраторите на сайта да вземат мерки - очевидно има активизация на путинските тролове и ако продължава така, скоро ще останат само те да си пишат глупостите... Защото просто другите профили ще натрупаме отрицателен рейтинг и системата автоматично ще ни затвори.

3700

5

опетков

01.05 2023 в 14:50

Офнюз, защо така пространно и напоително ни цитирате глупостите, избълвани от един мюсюлмански кръвопиец, маскиран като религиозен фанатик? Като че ли ви доставя някакво удоволствие да цитирате лъжите му. Можеше да напомните за 10 годишната война между двете мюсюлмански фракции в Иран и Ирак. Можеше и да ни кажете как му е отговорил иракският политик. Върхът на цинизма е иранец да говори за приятели и приятелство с Ирак.

4738

4

Того

01.05 2023 в 07:49

Хаменей: - Махнете американските войници от Ирак за да влезем ние.

22548

2

dolivo

30.04 2023 в 12:25

ако не изкаш световен ядрен шарият, ще ги поплясваш аатолясите.

инак ще ти се качат на главата.

на тях им е удобно да цитират човешки права и суверенитет, но докато не демонстрират съвместима ценностна система, няма как да ги оставим.

тъжно, но факт. на някой може да му изглежда на лицемерие. като те изпържат с ядрен удар щото си иноверец ще е късно

345

1

Джендо Джедев

30.04 2023 в 11:14

"западната военна намеса е в основата на несигурността в региона."

Ама моля ти се, вашите заигравки с ядрено оръжие, заплахите за унищожаване на Израел и мишкуванията ви из Сирия, че и из Ирак, са фактор за стабилност. Още помним как янките направиха на салата оня главорез Сулеймани на летището в Багдад. Сигурно беше отишъл на курорт там, видиш ли... ;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!